Egipatski milijarder Naguib Sawiris investirao polovinu bogatstva u zlato

Egipatski milijarder Naguib Sawiris investirao polovinu bogatstva u zlato

Egipatski milijarder Naguib Sawiris odlučio je krenuti u akciju. Uložio je polovinu svog bogatstva od 5,7 milijardi dolara u zlato.

U intervjuu koji je dao za Bloomberg u ponedeljak Sawiris je rekao da veruje da će cene zlata porasti te s trenutne vrednosti od nešto više od 1.300 dolara dostići 1.800 dolara po unci, dok će, s druge strane, “precenjena” tržišta akcija pasti.

“Na kraju imate Kinu koja neće prestati da ulaže u zlato. Uostalom, ljudi imaju tendenciju da investiraju u taj plemeniti metal za vreme krize, a trenutno postoji puno kriza”, rekao je egipatski milijarder u intervjuu održanom u njegovoj kancelariji u Kairu s pogledom na Nil. “Pogledajte Bliski Istok i ostatak sveta, a gospodin Trump ne pomaže”.

No, američki predsednik Donald Trump pomaže Sawirisu na jedan način. Ako se uspe postići severnokorejski mirovni sporazum, egipatske investicije u tu zemlju mogle bi mu se napokon isplatiti. Naime, Sawiris je osnovao prvi telekom u Severnoj Koreji, Koryolink, koji posluje u sklopu njegovog Global Telecom Holdinga (nekadašnji Orascom Telecom Holding). Ovaj drugi najbogatiji Egipćanin rekao je kako bi mu sporazum omogućio povrat nekih od svojih investicija.

“Na sebe sam preneo sve rizike, plaćaju mi u valuti koja se ne razmenjuje lako, uložio sam puno novca, završio gradnju hotela (op.a. 330 metara visok Ryugyong Hotel u Pyongyangu koji je godinama bio nedovršen) te sam napravio tamo puno dobrih stvari”, rekao je Sawiris.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji list
Previous Wall Street pod pritiskom trgovinskih napetosti SAD-a i Kine
Next Suncokret u Srbiji obara rekorde

You might also like

Azijske berze u “crvenom”, raste strah zbog Severne Koreje

Vodeće berze u Aziji u petak su zatvorile u minusu usled povišenih geopolitičkih tenzija, posebno oko Korejskog poluostrva. Tokijski Nikkei pao je 0,49%, na 18.335,63 poena, dok je TOPIX oslabio 0,63%,

Dinar ojačao, srednji kurs 118,3693

Dinar je ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na prethodni dan i zvanični srednji kurs iznosi 118,3693 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Katalonska kriza zabrinula ulagače

Na evropskim berzama u sredu se trguje oprezno, pri čemu su zbog katalonske krize pod najvećim pritiskom španske i akcije banaka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply