Egipatski milijarder Naguib Sawiris investirao polovinu bogatstva u zlato

Egipatski milijarder Naguib Sawiris investirao polovinu bogatstva u zlato

Egipatski milijarder Naguib Sawiris odlučio je krenuti u akciju. Uložio je polovinu svog bogatstva od 5,7 milijardi dolara u zlato.

U intervjuu koji je dao za Bloomberg u ponedeljak Sawiris je rekao da veruje da će cene zlata porasti te s trenutne vrednosti od nešto više od 1.300 dolara dostići 1.800 dolara po unci, dok će, s druge strane, “precenjena” tržišta akcija pasti.

“Na kraju imate Kinu koja neće prestati da ulaže u zlato. Uostalom, ljudi imaju tendenciju da investiraju u taj plemeniti metal za vreme krize, a trenutno postoji puno kriza”, rekao je egipatski milijarder u intervjuu održanom u njegovoj kancelariji u Kairu s pogledom na Nil. “Pogledajte Bliski Istok i ostatak sveta, a gospodin Trump ne pomaže”.

No, američki predsednik Donald Trump pomaže Sawirisu na jedan način. Ako se uspe postići severnokorejski mirovni sporazum, egipatske investicije u tu zemlju mogle bi mu se napokon isplatiti. Naime, Sawiris je osnovao prvi telekom u Severnoj Koreji, Koryolink, koji posluje u sklopu njegovog Global Telecom Holdinga (nekadašnji Orascom Telecom Holding). Ovaj drugi najbogatiji Egipćanin rekao je kako bi mu sporazum omogućio povrat nekih od svojih investicija.

“Na sebe sam preneo sve rizike, plaćaju mi u valuti koja se ne razmenjuje lako, uložio sam puno novca, završio gradnju hotela (op.a. 330 metara visok Ryugyong Hotel u Pyongyangu koji je godinama bio nedovršen) te sam napravio tamo puno dobrih stvari”, rekao je Sawiris.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji list
Previous Wall Street pod pritiskom trgovinskih napetosti SAD-a i Kine
Next Suncokret u Srbiji obara rekorde

You might also like

Francuska emitovala svoje prve “zelene” obveznice

Francuska je danas emitovala prve “zelene obveznice”, sa rokom dospeća 22 godine, za rekordnih 7 milijardi evra.

Azijske berze: Indeksi pali, brinu snažni jen i jeftinija nafta

Na azijskim su berzama u utorak cene akcija pale pod pritiskom pada cena nafte, ali i obnovljene zabrinutosti ulagača po pitanju kamatnih stopa američkog Feda.

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči odluka američkog Feda i referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply