Apple: Prihodi skočili 16 odsto, dobit podignuta 25 odsto

Apple: Prihodi skočili 16 odsto, dobit podignuta 25 odsto

Apple je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 61 milijardu dolara, 16 odsto veće nego godinu dana pre, a snažno je porasla i dobit kompanije, zahvaljujući rastu prodaje i prosečne cene iPhonea.

Prema poslovnom izvešću, objavljenom u utorak, čista dobit Applea iznosila je u prvom tromesečju ove godine 13,8 milijardi dolara, što je 25 odsto više nego godinu dana pre.

Snažan rast prihoda i dobiti najveće svetske kompanije po tržišnoj vrednosti zahvaljuje se rastu prodaje, ali i prosečne cene iPhonea, najvažnijeg Appleovog proizvoda. Prodaja iPhonea čini oko 62 % ukupnih prihoda Applea.

U proteklom kvartalu prodano je 52,2 miliona tih pametnih telefona, što je tri odsto više nego godinu dana pre.

Pritom je prosečna cena prodanog iPhonea porasla na 728 dolara, što je 10 % više nego pre godinu dana. Taj rast pripisuje se uticaju prodaje iPhone X modela, najskupljeg modela tog pametnog telefona.

Cena akcije Applea je bila pod pritiskom prošle nedelje zbog špekulacija da je potražnja za iPhoneom oslabila, no juče objavljeni rezultati pokazuju da je prodaja i dalje snažna.

Svetlu tačku u Appleovom izveštaju predstavlja i rast prihoda od usluga kompaje, koje između ostalog uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 31 % na godišnjem nivou, na 9,2 milijarde dolara. S druge strane, prodaja drugih proizvoda kompanije, kao što su Mac računara i iPad uređaji nije oduševila. U proteklom je tromesečju prodato 4,07 miliona Mac računara, 3 odsto manje nego pre godinu dana, dok je prodaja iPada porasla za 2 %, na 9,1 milion primeraka.

Apple je objavio i da su njegovi prihodi u Kini, drugom najvećem tržištu tekompanije nakon američkog, porasli za 21 % u poređenju s istim lanjskim razdobljem, na 13 milijardi dolara.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cena akcije Applea porasla je u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu više od 3 %.

Posdsticaj rastu cene akcija pružila je i poruka Applea da planira da poveća dividendu za 16 %, kao i iznos za kupovinu vlastitih akcija na tržištu za 100 milijardi dolara kako bi deo svojih golemih rezervi gotovine prosledio akcionarima.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Biće ukinuti kazneni poeni za one koji odu u penziju pre 65. godine
Next Kurs dinara u četvrtak 118,1901

You might also like

Kompanije 0 Comments

Alfa Plam: Profit skočio 38 odsto, prihod dostigao 2,8 mlrd dinara

Vranjski Alfa plam (ALFA) nastavio je uzlazni trend poslovanja iz prva tri meseca tekuće godine, pokazuje polugodišnji finansijski izveštaji ove kompanije.

Banke i finansije 0 Comments

Evropske agencije prelaze u Frankfurt i Lil posle Brexita

Nemačka i Francuska su se dogovorile da Evropska bankarska agencija bude preseljena iz Londona u Frankfurt, a Evropska agencija za lekove iz Londona u francuski grad Lil po izlasku Britanije

Najvažnije vesti 0 Comments

Direktna Banka kupila Findomestic banku u Srbiji

Direktna Banka ad Kragujevac kupila je 100 posto vlasništva Findomestic banka AD Beograd od Findomestic Banca SpA Italija, koja je deo globalnog bankarskog sistema BNP Paribas.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply