Azijske berze porasle, dolar oslabio

Azijske berze porasle, dolar oslabio

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu nakon uspešnog samita između Severne i Južne Koreje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,9 %, nakon što je prošle nedelje blago oslabio.

Pritom su cene akcija na berzama u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,5 %. U Šangaju i Tokiju se zbog praznika danas ne radi, pa je obim trgovanja manji od uobičajenog.

Azijske ulagače ohrabrili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija, a tržišta su podržana i nadom ulagača da Severna Koreja više neće pretiti nuklearnim programom nakon prošlonedeljnog uspešnog samita između lidera dve Koreje.

Zbog toga ulagače nije obeshrabrio ni podatak, objavljen u petak, o sporijem nego što se očekivalo rastu američke ekonomije, najvažnijeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a ojačao je u prvom tromesečju 2,3 odsto na godišnjem nivou, znatno sporije u odnosu na 2,9 postotni rast u prethodnom kvartalu.

To je posledica najslabijeg rasta lične potrošnje u poslednjih gotovo pet godina. No, analitičari smatraju da je ovo usporavanje privremeno jer bi porezne promene i rast plata trebali ubuduće podstaći potrošnju.

I dok cene akcija rastu, cene su nafte jutros pale, što je, među ostalim, posledica jakog dolara.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu skliznula 30-ak centi, na 74,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 18 centi, na 67,90 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je malo oslabio nakon što je prošle nedelje prema korpi valuta ojačao 1,5 odsto, što je bio njegov najveći nedeljni dobitak od kraja 2016. godine.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo na 91,56 bodova, nakon što je u petak dostigao 91,67 bodova, najviši nivo od 12. januara.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti blago ojačao na 109,15 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 109,05 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je,stabilan, pa se cena evra kreće na nivoima od petka, oko 1,2130 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Komercijalna u fokusu, Belex u blagom padu
Next Odložen rok za prodaju “Alitalie”

You might also like

Beogradska berza: Nezadovoljena tražnja akcijama NIS-a, obveznice bez trgovanja

Poslednji dan u sedmici doneo je raznovrsnu ali prilično skromnu aktivnost na domaćem tržištu akcija. Indeks Belex15 ojačao je dodatnih 0,2% na 619,3 poena, dok je ukupan promet u trgovanju

Beogradska berza: Nastavak silaznog trenda, solidan promet obveznica

Treći dan zaredom nastavljen je silazni trend domaćeg tržišta akcija, dok je ukupan promet u trgovanju bio solidnih 270,9 miliona RSD (2,2 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je

Evropske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija indeksa

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, a pod pritiskom su i akcije banaka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply