Svetska proizvodnja čelika porasla 4 odsto

Svetska proizvodnja čelika porasla 4 odsto

Globalna proizvodnja čelika u martu je porasla za 4 odsto zahvaljujući većoj proizvodnji u Kini, najvećem svetskom proizvođaču, nakon ukidanja zimskih ograničenja, te većoj američkoj proizvodnji nakon uvođenja uvoznih carina.

Globalna proizvodnja čelika u martu je tako porasla na 148 miliona tona, pokazali su podaci Međunarodnog udruženja proizvođača čelika, koje zastupa interese više od 160 proizvođača čelika, zaslužnih za 85 % ukupne svetske proizvodnje.

Industrija čelika, čija se godišnja vrednost procenjuje na približno 900 milijardi dolara, smatra se pokazateljem ‘zdravlja’ svetske ekonomije.

Proizvodnja sirovog čelika u Kini, inače zaslužnoj za gotovo polovinu svetskog čelika, porasla je na 74 miliona tona, što je za 4,5 % više u poređenju s istim mesecom prošle godine, nakon što su sredinom marta ukinuta ograničenja u proizvodnji tokom zimskih meseci, uvedena radi smanjenja smoga.

“Iako je oporavak potražnje za čelikom nakon kineske Nove godine bio sporiji nego što se očekivalo, beležimo dobar smer na strani potražnje i pad zaliha čelika”, kazao je Greg Lilleyman, izvršni operativni direktor u kompaniji Fortescue Metals Group, u razgovoru s novinarima i analitičarima.

Podaci tog međunarodnog udruženja pokazali su da je Indija, koja je ove godine istisnula Japan s mesta drugog najvećeg svetskog proizvođača čelika, u martu povećala proizvodnju za 5,3 % na godišnjem nivou. Japan je proizvodnju povećao za 2,2 %.

U Sjedinjenim Državama proizvodnja čelika porasla je za 5,3 %, na 7,3 miliona tona, jer se uvoz čelika smanjio nakon što je američki predsednik Donald Trump nametnuo visoke carine na uvoz čelika kako bi odvratio Kinu od izvoza proizvedenih viškova na globalna tržišta.

Međunarodno udruženja proizvođača čelika ranije ovoga meseca podiglo je procene rasta globalne potražnje za čelikom u 2018. godini, na 1,8 %, s ranije procijenjenih 1,6 %, navodeći povoljan zamah u globalnoj ekonomiji. Međutim, očekuju da će kineska potražnja za čelikom ostati nepromenjena u ovoj godini, a među razlozima navode usporavanje rasta te druge najveće svetske ekonomije i kontinuirana nastojanja kineske vlade da uspostave ekonomiju čiji je glavni pokretač lična potrošnja, a ne investicije.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srbija u 2017. prikupila rekordnih 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija
Next Amazon: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu

You might also like

ESMA: Nove digitalne valute mogle bi se pokazati bezvrednima

Evropski regulator za finansijska tržišta upozorio je ulagače na moguće zamke pri kupovini novoizdatih digitalnih valuta, eksperimentalnom i nereguliranom obliku prikupljanja kapitala putem Interneta koji je posebno primamljiv novim kompanijama.

Steve Wozniak prodao sve bitcoine

Steve Wozniak se za vreme svog izlaganja na Nordic Business Forumu dotakao više tema.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Investitori suzdržani u očekivanju poteza BoE

Azijske berze su porasle četvrti dan zaredom jer ulagači očekuju da Britanska centralna banka (BoE) smanji kamatne stope u nameri da spreči recesiju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply