Inflacija u Venecueli srušila berzu

Inflacija u Venecueli srušila berzu

Inflacija u Venecueli je dostigla toliko visok nivo da je srušila berzu, prenose svetski mediji.

Regulatori moraju da nađu način da „skinu“ tri nule sa cena akcija na berzi jer kompjuteri ne mogu da izdrže rast vrednosti lokalnih akcija.

Tamošnja vlada moraće da pokrene postupak denominacije bolivara mesec dana ranije nego što je najavila.

Foto: Bloomberg

Foto: Bloomberg

Ta zemlja ima najveću stopu inflacije na svetu s godišnjom stopom od 15,57 odsto. Juče, mesečna stopa inflacije je 167 odsto, zbog čega je ta latinoamerička država na listi najvećih hiperinflacija u istoriji.

Vrednost njihove valute u odnosu na dolar pala je skoro 100 odsto poslednjih godina, a indeks Karakas samo ove godine porastao je za 1.584 odsto.

Međutim, toliki rast nema veze s poverenjem u venecuelanske kompanije već je reč o očajničkom ulaganju u akcije u nadi da će zaštititi svoju imovinu usled pada bolivara i hiperinflacije.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Amazon: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
Next Najveće svetske ekonomije u 2018.

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze slabe na početku decembra

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su pale, nakon dva dana rasta, i to u svim sektorima osim energetskom i rudarskom, koje podržava rast cena nafte i sirovina.

Evropske berze četvrti dan zaredom u padu

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija blago su pale, četvrti dan zaredom, uglavnom zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata kompanija.

Azijske burze porasle, evro pod pritiskom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle, najviše u tehnološkom sektoru nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata američkih tehnoloških divova, dok je evro pod pritiskom nakon odluka ECB-a.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply