Inflacija u Venecueli srušila berzu

Inflacija u Venecueli srušila berzu

Inflacija u Venecueli je dostigla toliko visok nivo da je srušila berzu, prenose svetski mediji.

Regulatori moraju da nađu način da „skinu“ tri nule sa cena akcija na berzi jer kompjuteri ne mogu da izdrže rast vrednosti lokalnih akcija.

Tamošnja vlada moraće da pokrene postupak denominacije bolivara mesec dana ranije nego što je najavila.

Foto: Bloomberg

Foto: Bloomberg

Ta zemlja ima najveću stopu inflacije na svetu s godišnjom stopom od 15,57 odsto. Juče, mesečna stopa inflacije je 167 odsto, zbog čega je ta latinoamerička država na listi najvećih hiperinflacija u istoriji.

Vrednost njihove valute u odnosu na dolar pala je skoro 100 odsto poslednjih godina, a indeks Karakas samo ove godine porastao je za 1.584 odsto.

Međutim, toliki rast nema veze s poverenjem u venecuelanske kompanije već je reč o očajničkom ulaganju u akcije u nadi da će zaštititi svoju imovinu usled pada bolivara i hiperinflacije.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Amazon: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
Next Najveće svetske ekonomije u 2018.

You might also like

Beogradska berza: Broj kompanija uključenih u Belex 15 svakodnevno se smanjuje

Činjenica je da Beogradska berza ima sve manji promet i da je sve marginalizovanija. Poređenja radi, ukupna vrednost prometa u 2016. više od tri puta manja je od prometa iz

Wall Street: Početak godine obeležen rastom indeksa

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija znatno porasle, nastavljajući uspon od kraja prošle godine, pri čemu su među najvećim dobitnicama bile akcije tehnoloških divova Alphabeta i Facebooka.

Beogradska berza: Nastavak rasta indeksa

Nešto intezivnija investiciona aktivnost i nastavak rasta indeksa obeležili su današnji trgovački dan. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 19,6 miliona RSD (0,16 miliona EUR), dok je indeks Belex15 ojačao

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply