Tehnološki sektor podigao Wall Street

Tehnološki sektor podigao Wall Street

Na Wall Streetu su indeksi skočili oko 1 odsto, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, posebno tehnoloških, pa su visoki prinosi na američke obveznice pali u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 238 bodova ili 0,99 %, na 24.322 boda, dok je S&P 500 porastao 1,04 %, na 2.666 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 %, na 7.118 bodova.

Snažan rast tih indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, posebno tehnoloških.

Među najvećim dobitnicama bila je akcija Facebooka, sa skokom cene za više od 9 %, nakon što je najveća svetska društvena mreža izvestila o rastu prihoda za 50 % i još većem rastu dobiti.

Dobri poslovni rezultati podstakli su i rast cena akcija proizvođača čipova, kao što su Intel, AMD i Qualcomm, što je umanjilo zabrinutost ulagača u vezi slabosti potražnje za pametnim telefonima, što je danima pritiskalo tehnološki sektor.

80 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa ostvarilo veću dobit od očekivane

Dosad je oko 45 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izveštaje, pri čemu ih je gotovo 80 % ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle 23 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre dva nedelje očekivali rast od 18,4 %.

Nastavi li se tako, biće to najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

„Zarade kompanija su bolje nego što se očekivalo i zbog toga su trenutno u drugom planu geopolitičke napetosti u svetu, kao što je mogući trgovinski rat”, kaže Channing Smith iz kompanije Jackson Hole Capital Partners.

Poslovni rezultati kompanija zasenili su i visoke prinose na američke državne obveznice koji rastu jer bi zbog jačanja inflacije, podstaknutog rastom cena nafte, američki Fed i druge centralne banke u svetu mogle povećati kamatne stope.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice i juče su se kretali oko 3 %, najvišeg nivoa u četiri godine.

A to ne ide u prilog tržištima akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli deo svojih sredstava preusmeriti iz akcija u obveznice.

„Trenutno se vodi rast u kojemu tržište pritiškaju visoki prinosi, geopolitičke napetosti i strahovi od rasta inflacije, dok s druge strane tržište podržavaju najbolji poslovni rezultati kompanija u niz godina”, kaže Smith.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 %, na 7.421 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 %, na 12.500 bodova, a pariski CAC 0,74 %, na 5.453 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Splasnulo trgovanje akcijama
Next Azijske berze: Poslovni rezultati podižu indekse

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u utorak indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, dok ulagači analiziraju kako bi porezna reforma mogla da utiče na monetarnu politiku i kamate u idućim godinama.

Kakva je veza između američke monetarne politike i kursa dinara

Dok su kamate američkih Fedralnih rezervi padale, vrednost dolara je slabila a svetski finansijski investitori su kupovali hartije od vrednosti u onim zemljama gde su kamate više. Tu je bila

Svetske berze 0 Comments

Australijski dolar oslabio pod pritiskom pada cene rude gvožđa

Australijski dolar pao je prema američkom na najniži nivo u poslednja tri meseca, pritisnut padom cene rude gvožđa i snažnijom američkom valutom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply