Srbija u 2017. prikupila rekordnih 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija

Srbija u 2017. prikupila rekordnih 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija

Srbija je prikupila 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je istorijski maksimum, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je, odgovarajući na pitanja narodnih poslanika u Skupštini i na njihove primedbe da je “Srbija devastirana i uništena država” da ekonomski pokazatelji pokazuju suprotno.

Ona je podsetila da redovno dolazi u Skupštinu i obaveštava narodne poslanike o ciframa koje govore suprotno tvrdnji da je “Srbija devastirana i uništena država”.

“Srbija je toliko devastirana i uništena država da je prošle godine Fajnenšal tajmas, za koji bih rekla da je kredibilan i objektivan u ocenjivanju zemalja, proglasio Srbiju za svetskog lidera u privlačenju stranih direktnih investicija”, rekla je Brnabić obraćajući se poslanicima.

Navodeći dalje ekonomske podatke, Brnabić je navela da je Srbija prikupila 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija što je prema njenim rečima istorijski maksimum ako se, kako kaže, uzme u obzir da nije bilo većih privatizacija.

Direktne strane investicije u odnosu na prošlu godinu su porasle 21,8 procenata.

Brnabić je rekla da su ukupno u januaru i februaru ove godine investicije iznosile 436,9 miliona evra što je za 80 miliona evra više nego u najboljoj godini do sada.

“Toliko smo devastirani”, poručila je Brnabić.

Agencija za privredne registre objavila je izveštaj koji pokazuje da su preduzeća u 2017. godini imala profit od 437, milijardi dinara što je prema njenim rečima, duplo bolji rezultat nego 2016. godine. Podsetila je da je javni dug 59,5 odsto, što je ispod Mastrihtskog kriterijuma.

“Što znači mnogo bolje nego većina članova Evropske unije, eto toliko smo devastirani”, ponovila je Brnabić.

Na današnji dan u budžetu postoji suficit u budžetu od 3,9 milijardi dinara, a planirani deficit u prva četiri meseca bio je 40,1 milijarda dinara.

“Dakle, rezultat je bolji od očekivanog za samo 44 milijarde dinara”, rekla je Brnabić.

Za prva četiri meseca, podsetila je Brnabić, posetio je Srebiju premijer Japana, predsednik Evropskog parlamenta, premijer Belgije, predsednik Evropskog saveta i predsednik Evropske investicione banke. Brnabić je rekla, da se Srbija ne nalazi na “crnoj listi” FATF-e kako se to govori, već se nalazi na listi za nadzor te institucija iako je jedna od retkih zemalja koja je od 40 preporuka te institucije, ispunila 35.

“Do kraj juna ćemo ispuniti sve ostale preporuke i usvojiti sve zakone”, poručila je Brnabić obraćajući se poslanicima u Narodnoj Skupštini.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Vođe Severne i Južne Koreje dogovorile kraj rata
Next Svetska proizvodnja čelika porasla 4 odsto

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Joseph Stiglitz: Projekat jedinstvene valute u Evropi nije uspeo

Jedinstvena evropska valuta je politički projekat, a sledeći korak je bio međusobno približavanje evropskih zemalja.

Najvažnije vesti 0 Comments

Poništen postupak privatizacije Galenike

Vlada Srbije je poništila postupak privatizacije Galenike, na predlog komisije koja je pregovarala sa jedinim ponuđačem za kupovinu udela u toj beogradskoj farmaceutskoj kompaniji, objavljeno je na sajtu Vlade.

Makroekonomija 0 Comments

Erste Grupa: Referentna kamata NBS ista do kraja godine

Austrijska Erste grupa prognozira da će referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije do kraja 2018. biti zadržana na nivou 3,25 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply