Srbija u 2017. prikupila rekordnih 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija

Srbija u 2017. prikupila rekordnih 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija

Srbija je prikupila 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je istorijski maksimum, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je, odgovarajući na pitanja narodnih poslanika u Skupštini i na njihove primedbe da je “Srbija devastirana i uništena država” da ekonomski pokazatelji pokazuju suprotno.

Ona je podsetila da redovno dolazi u Skupštinu i obaveštava narodne poslanike o ciframa koje govore suprotno tvrdnji da je “Srbija devastirana i uništena država”.

“Srbija je toliko devastirana i uništena država da je prošle godine Fajnenšal tajmas, za koji bih rekla da je kredibilan i objektivan u ocenjivanju zemalja, proglasio Srbiju za svetskog lidera u privlačenju stranih direktnih investicija”, rekla je Brnabić obraćajući se poslanicima.

Navodeći dalje ekonomske podatke, Brnabić je navela da je Srbija prikupila 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija što je prema njenim rečima istorijski maksimum ako se, kako kaže, uzme u obzir da nije bilo većih privatizacija.

Direktne strane investicije u odnosu na prošlu godinu su porasle 21,8 procenata.

Brnabić je rekla da su ukupno u januaru i februaru ove godine investicije iznosile 436,9 miliona evra što je za 80 miliona evra više nego u najboljoj godini do sada.

“Toliko smo devastirani”, poručila je Brnabić.

Agencija za privredne registre objavila je izveštaj koji pokazuje da su preduzeća u 2017. godini imala profit od 437, milijardi dinara što je prema njenim rečima, duplo bolji rezultat nego 2016. godine. Podsetila je da je javni dug 59,5 odsto, što je ispod Mastrihtskog kriterijuma.

“Što znači mnogo bolje nego većina članova Evropske unije, eto toliko smo devastirani”, ponovila je Brnabić.

Na današnji dan u budžetu postoji suficit u budžetu od 3,9 milijardi dinara, a planirani deficit u prva četiri meseca bio je 40,1 milijarda dinara.

“Dakle, rezultat je bolji od očekivanog za samo 44 milijarde dinara”, rekla je Brnabić.

Za prva četiri meseca, podsetila je Brnabić, posetio je Srebiju premijer Japana, predsednik Evropskog parlamenta, premijer Belgije, predsednik Evropskog saveta i predsednik Evropske investicione banke. Brnabić je rekla, da se Srbija ne nalazi na “crnoj listi” FATF-e kako se to govori, već se nalazi na listi za nadzor te institucija iako je jedna od retkih zemalja koja je od 40 preporuka te institucije, ispunila 35.

“Do kraj juna ćemo ispuniti sve ostale preporuke i usvojiti sve zakone”, poručila je Brnabić obraćajući se poslanicima u Narodnoj Skupštini.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Vođe Severne i Južne Koreje dogovorile kraj rata
Next Svetska proizvodnja čelika porasla 4 odsto

You might also like

Kompanije 0 Comments

Isplata dividende akcionarima Aerodroma 5. septembra

Aerodrom „Nikola Tesla“ saopštio je da će dividendu iz prošlogodišnje dobiti isplatiti 5. septembra putem Centralnog registra hartija od vrednosti.

Najvažnije vesti 0 Comments

Tesla Motors: Rekordna isporuka automobila u prvom kvartalu

Američki proizvođač električnih automobila Tesla Motors je u prvom ovogodišnjem tromesečju ostvario 70-postotni skok prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prodavši rekordnih nešto više od 25 hiljada automobila.

Kompanije 0 Comments

Japanska kompanija preti Samsungovom OLED “monopolu”

Tržište OLED displeja je pod kontrolom Samsunga čiji procenjeni udeo na tržištu iznosi 98 odsto. Ali, to bi se uskoro moglo promeniti, smatra Peter Garnry, rukovodilac strategije na tržištu kapitala

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply