Microsoft: Prihodi porasli 16 odsto zahvaljujući cloudu

Microsoft: Prihodi porasli 16 odsto zahvaljujući cloudu

Microsoft je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 26,8 milijardi dolara, 16 odsto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva skočila 35 odsto, što se najviše zahvaljuje ‘cloud’ poslovanju.

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u četvrtak, čista dobit Microsofta dostigla je u prvom kvartalu ove godine 7,42 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 5,49 milijardi.

Snažan rast finansijskih rezultata najviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje smanjiti svoje troškove za skladištenje podataka, pa prihvataju softver temeljen na ‘cloudu’, a svoje aplikacije prebacuju u data centre.

Prihodi Microsofta od ‘cloud’ poslovanja porasli su na godišnjem nivou za 17 %, na 7,9 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 93 %, iako u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mesto s udelom od 14 % na 15,6 milijardi dolara vrednom ‘cloud computing’ tržištu, odmah iza Amazona koji drži 32 % tog tržišta, procenila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se duže vreme preusmerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Prihodi Microsofta u području ličnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje, u proteklom su tromesečju porasli za 13 % na godišnjem nivou, na 9,9 milijardi dolara.

Prihodi kompanije u odeljenju za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli su 17 %, na 9 milijardi dolara.

Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Streetu cena akcije Microsofta porasla više od 2 %.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Uskoro nova stavka na računima za Infostan
Next Vođe Severne i Južne Koreje dogovorile kraj rata

You might also like

Transport 0 Comments

VLM Airlines leteće na liniji između Maribora i Beograda od 30. oktobra

VLM Airlines iz Maribora i zvanično je potvrdio letove iz Maribora za Beograd i Cirih, prenosi ExYuAviation.

Kompanije 0 Comments

Iran: Proizvodićemo 2,25 miliona barela dnevno

Četiri miliona barela dnevno će proizvoditi Iran do marta 2017. godine, je iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh.

Najvažnije vesti 0 Comments

Poreska uprava zatvorila dve privatne klinike u Beogradu i Novom Sadu

Poreznici su zbog nepravilnosti u radu prvi put tokom praznika zatvorili dve zdravstvene ustanove, saznaje Blic.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply