Microsoft: Prihodi porasli 16 odsto zahvaljujući cloudu

Microsoft: Prihodi porasli 16 odsto zahvaljujući cloudu

Microsoft je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 26,8 milijardi dolara, 16 odsto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva skočila 35 odsto, što se najviše zahvaljuje ‘cloud’ poslovanju.

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u četvrtak, čista dobit Microsofta dostigla je u prvom kvartalu ove godine 7,42 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 5,49 milijardi.

Snažan rast finansijskih rezultata najviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje smanjiti svoje troškove za skladištenje podataka, pa prihvataju softver temeljen na ‘cloudu’, a svoje aplikacije prebacuju u data centre.

Prihodi Microsofta od ‘cloud’ poslovanja porasli su na godišnjem nivou za 17 %, na 7,9 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 93 %, iako u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mesto s udelom od 14 % na 15,6 milijardi dolara vrednom ‘cloud computing’ tržištu, odmah iza Amazona koji drži 32 % tog tržišta, procenila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se duže vreme preusmerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Prihodi Microsofta u području ličnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje, u proteklom su tromesečju porasli za 13 % na godišnjem nivou, na 9,9 milijardi dolara.

Prihodi kompanije u odeljenju za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli su 17 %, na 9 milijardi dolara.

Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Streetu cena akcije Microsofta porasla više od 2 %.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Uskoro nova stavka na računima za Infostan
Next Vođe Severne i Južne Koreje dogovorile kraj rata

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Daimler u 2016. godini povećao godišnju dobit i prihode

Nemački proizvođač automobila Daimler izvestio je u četvrtak o blagom rastu neto dobiti i prihoda u 2016. godini zahvaljujući dobrim rezultatima odeljenja automobila i kombija.

Industrija 1Comments

Za Galeniku zainteresovano tri firme

Proizvođači lekova Sofarm iz Bugarske, Kadila farm iz Indije i investicioni fond iz Finske KJK Capital otkupili su tendersku dokumentaciju za kupovinu Galenike.

Industrija 0 Comments

Beohemija prodata za 2,5 milijarde dinara

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje kojim se obustavlja postupak stečaja nad stečajnim dužnikom Beohemija – Inhem u stečaju, otvoren rešenjem ovog suda maja prošle godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply