Microsoft: Prihodi porasli 16 odsto zahvaljujući cloudu

Microsoft: Prihodi porasli 16 odsto zahvaljujući cloudu

Microsoft je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 26,8 milijardi dolara, 16 odsto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva skočila 35 odsto, što se najviše zahvaljuje ‘cloud’ poslovanju.

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u četvrtak, čista dobit Microsofta dostigla je u prvom kvartalu ove godine 7,42 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 5,49 milijardi.

Snažan rast finansijskih rezultata najviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje smanjiti svoje troškove za skladištenje podataka, pa prihvataju softver temeljen na ‘cloudu’, a svoje aplikacije prebacuju u data centre.

Prihodi Microsofta od ‘cloud’ poslovanja porasli su na godišnjem nivou za 17 %, na 7,9 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 93 %, iako u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mesto s udelom od 14 % na 15,6 milijardi dolara vrednom ‘cloud computing’ tržištu, odmah iza Amazona koji drži 32 % tog tržišta, procenila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se duže vreme preusmerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Prihodi Microsofta u području ličnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje, u proteklom su tromesečju porasli za 13 % na godišnjem nivou, na 9,9 milijardi dolara.

Prihodi kompanije u odeljenju za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli su 17 %, na 9 milijardi dolara.

Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Streetu cena akcije Microsofta porasla više od 2 %.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Uskoro nova stavka na računima za Infostan
Next Vođe Severne i Južne Koreje dogovorile kraj rata

You might also like

Kompanije 0 Comments

Većina nemačkih kompanija ne očekuje posledice Brexita

Većina nemačkih kompanija očekuje da će britanski razlaz od EU imati male ili nikakve posledice za njihov biznis, rezultati su istraživanja Kelnskog instituta za ekonomska istraživanja.

Industrija 0 Comments

Kromberg & Schubert će zapošljavati 4.000 radnika u Kruševcu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je cilj Vlade Srbije da se u Kruševcu u nemačkoj kompaniji Kromberg & Schubert, najvećem proizvođaču komponenti za autoindustriju, zaposli 4.000 radnika.

Goldman Sachs i Apple pripremaju zajedničku kreditnu karticu

Američki tehnološki div Apple i finansijski div Goldman Sachs spremaju se da lansiraju zajedničku kreditnu karticu, izvestio je Wall Street Journal (WSJ).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply