Beogradska berza: Splasnulo trgovanje akcijama

Beogradska berza: Splasnulo trgovanje akcijama

Na Beogradskoj berzi je juče aktivnost investitora uglavnom bila usredsređena na trgovanje obveznicama Republike Srbije, dok je interesovanje za akcijama drastično splasnulo, tako da je ponovo zaustavljen oporavak BELEX indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 826,1 milion dinara (gotovo 7,0 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, oslabio je za 0,8 odsto na 740,57 poena, a za isti procenat je skliznuo i BELEXline, na 1.560,94 poena.

Gornjomilanovački Metalac je bio najtrgovanija akcija, mada sa skromnim prometom od 0,2 miliona dinara po prosečnoj ceni od 2.001 dinar, za 1,9 odsto nižoj nego na prethodnom trgovanju.

Oslabila je i Naftna industrija Srbije, koja se spustila za 0,3 procenta na 723 dinara, uz realizaciju od približno 0,2 miliona dinara.

Prometi ostalih kompanija čijim se akcijama danas trgovalo na berzi bili su ispod 100 hiljada dinara, uz različito kretanje cena.

Tako je beogradsko preduzeće za promet robe i usluga Rimex završilo trgovanje “u crvenom”, s padom cene od 1,0 posto na 1.342 dinara, dok je Aerodrom “Nikola Tesla”, uprkos slabom prometu, ojačao za 0,5 procenata na 1.680 dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas je pao za 2,5 posto, zaključivši trgovačku sesiju na nivou od 11.700 dinara, dok je bečejski Sojaprotein uzleteo za 15 procenata na 230 dinara.

Najveći gubitak na ceni, od 28 procenata na 960 dinara, registrovale su akcije “Dunav osiguranja”, a među gubitnicima se našla i obična akcija Komercijalne banke, koja je s minusom od 3,7 odsto zaključena na 1.811 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 25,4 odsto, pri čemu u kupovini sa 21,97 posto, a u prodaji sa udelom od 28,82 procenta.

Tri serije državnih dinarskih obveznica su zabeležile ukupan promet od 824,5 miliona dinara, pri čemu je najtrgovanija bila serija RSO17153 sa iznosom od 615,5 miliona dinara. Rok dospeća ove hartije je u aprilu 2020. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous NBS opet intervenisala, srednji kurs 118,1912
Next Tehnološki sektor podigao Wall Street

You might also like

Berza

Beogradska berza: Energoprojekt bio najprometnija akcija prošle nedelje, Impol Seval najveći dobitnik

Protekle sedmice nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija, uz najveći promet još od kraja januara, zahvaljujući u prvom redu državnim obveznicama.

Svetske berze

Evropske berze – Intraday: Akcije blizu najviših nivoa u poslednjih osam meseci

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su se zadržale nadomak najviših nivoa u zadnjih osam meseci, a podršku su im davali dobri poslovni izveštaji koja su pomogli gurnuti u

Berza

Skupština Bambija odobrila prinudni otkup akcija

Vanredna skupština akcionara požarevačkog Bambija, održana 9. septembra, odobrila je sve predložene odluke, uključujući i prinudni otkup akcija od strane većinskog vlasnika, investicionog fonda Mid Europa.