Beogradska berza: Splasnulo trgovanje akcijama

Beogradska berza: Splasnulo trgovanje akcijama

Na Beogradskoj berzi je juče aktivnost investitora uglavnom bila usredsređena na trgovanje obveznicama Republike Srbije, dok je interesovanje za akcijama drastično splasnulo, tako da je ponovo zaustavljen oporavak BELEX indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 826,1 milion dinara (gotovo 7,0 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, oslabio je za 0,8 odsto na 740,57 poena, a za isti procenat je skliznuo i BELEXline, na 1.560,94 poena.

Gornjomilanovački Metalac je bio najtrgovanija akcija, mada sa skromnim prometom od 0,2 miliona dinara po prosečnoj ceni od 2.001 dinar, za 1,9 odsto nižoj nego na prethodnom trgovanju.

Oslabila je i Naftna industrija Srbije, koja se spustila za 0,3 procenta na 723 dinara, uz realizaciju od približno 0,2 miliona dinara.

Prometi ostalih kompanija čijim se akcijama danas trgovalo na berzi bili su ispod 100 hiljada dinara, uz različito kretanje cena.

Tako je beogradsko preduzeće za promet robe i usluga Rimex završilo trgovanje “u crvenom”, s padom cene od 1,0 posto na 1.342 dinara, dok je Aerodrom “Nikola Tesla”, uprkos slabom prometu, ojačao za 0,5 procenata na 1.680 dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas je pao za 2,5 posto, zaključivši trgovačku sesiju na nivou od 11.700 dinara, dok je bečejski Sojaprotein uzleteo za 15 procenata na 230 dinara.

Najveći gubitak na ceni, od 28 procenata na 960 dinara, registrovale su akcije “Dunav osiguranja”, a među gubitnicima se našla i obična akcija Komercijalne banke, koja je s minusom od 3,7 odsto zaključena na 1.811 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 25,4 odsto, pri čemu u kupovini sa 21,97 posto, a u prodaji sa udelom od 28,82 procenta.

Tri serije državnih dinarskih obveznica su zabeležile ukupan promet od 824,5 miliona dinara, pri čemu je najtrgovanija bila serija RSO17153 sa iznosom od 615,5 miliona dinara. Rok dospeća ove hartije je u aprilu 2020. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous NBS opet intervenisala, srednji kurs 118,1912
Next Tehnološki sektor podigao Wall Street

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Bez želje za rizikom

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog slabosti globalne ekonomije, dok je jačanje jena izazvalo pad cena japanskih akcija za više od 2

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Berze u minusu uprkos rastu cena nafte

Cene akcija na američkim berzama u ponedeljak su blago oslabile, spustivši se sa rekordnih visina dostignutih u petak nakon izveštaja sa tržišta rada. Dow Jones je oslabio 0,1 odsto. a

Tema dana 0 Comments

Američki dolar ojačao, britanska funta i zlato gubitnici nedelje

Američki dolar je protekle sedmice ostvario najveći nedeljni dobitak, podržan izveštajem o neočekivano snažnom rastu ekonomije SAD u poslednjem kvartalu 2015.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply