Wall Street: Dobri poslovni rezultati podigli indekse

Wall Street: Dobri poslovni rezultati podigli indekse

Cene akcija blago su porasle na Wall Streetu, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, no trgovalo se oprezno jer se prinosi na američke obveznice kreću na najvišim nivoima u četiri godine.

Dow Jones ojačao je 59 bodova ili 0,25 %, na 24.083 boda, dok je S&P 500 porastao 0,18 %, na 2.639 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,05 %, na 7.003 boda.

U vrlo nestabilnom trgovanju Dow Jones ojačao je juče prvi put nakon pet dana pada, dok je Nasdaq indeks oslabio peti dan zaredom, što je posledica pada cena akcija u tehnološkom sektoru.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih osam zabeležilo je rast, dok su tehnološki, finansijski i sektor nekretnina završili u minusu.

Pozitivno su na tržište uticali bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, među kojima i Boeinga, čija je cena skočila više od 4 odsto.

Dosad je oko 31 % kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izveštaje, pri čemu ih je 81 % ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle 22 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre dve nedelje očekivali rast od 18,4 %.

Nastavi li se tako, biće to najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

„Ulagači su svesni da su porezne promene podstakle rast zarada. No, rastu i kamatne stope, pa će se u određenom trenutku otvoriti pitanje koliko dugo će se ova ekonomska ekspanzija nastaviti”, kaže Bernard Baumohl, ekonomista u grupi Economic Outlook.

Ulagače zabrinjavaju visoki prinosi na obveznice, koji rastu jer bi zbog jačanja inflacije, među ostalim zbog snažnog rasta cena nafte, američki Fed i druge centralne banke u svetu mogle povećati kamatne stope.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice i juče su se kretali oko 3 %, najviše nivoe u četiri godine.

A to ne ide u prilog tržištima akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli deo svojih sredstava preusmeriti iz akcija u obveznice.

A na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 %, na 7.379 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,02 %, na 12.422 boda, a pariski CAC 0,57 %, na 5.413 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Evro danas 118,2381 dinara
Next Azijske berze porasle, dolar ojačao

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno jer nema vesti koje bi podstakle ulagače, a podršku tržištima pruža rast cena nafte.

Najvažnije vesti 0 Comments

MK Fintel Wind do kraja godine izlazi na Beogradsku berzu

Kompanija MK Fintel Wind, zajednička kompanija italijanske Fintel Energia Spa i MK grupe, planira da do kraja godine izadje na Beogradsku berzu, izjavio je izvršni direktor MK Fintel Wind Ticijano

Najvažnije vesti 0 Comments

Ulaganje u municipalne obveznice: Ponuda mala, kamate do 6 odsto

Osim u državne obveznice i akcije, građani mogu svoj novac ulagati i u opštinske, odnosno municipalne obveznice.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply