Prihodi Facebooka skočili gotovo 50 odsto

Prihodi Facebooka skočili gotovo 50 odsto

Facebook je u proteklom tromesečju ostvario prihode od gotovo 12 milijardi dolara, 49 odsto više nego pre godinu dana, a kako je snažno porasla i dobit najveće svetske društvene mreže, čini se da joj skandal s nedozvoljenim korištenjem podataka korisnika zasad nije naštetio.

Prema u sredu objavljenom poslovnom izveštaju, čista dobit Facebooka dostigla je u prvom kvartalu ove godine 4,99 milijardi dolara, što je 63 odsto više nego pre godinu dana.

Porasli prihodi od oglašavanja

Pritom su prihodi od oglašavanja, najvećeg izvora prihoda kompanije, porasli oko 50 odsto, na 11,7 milijardi dolara.

Oglašivači već duže vreme preusmeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, iako je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji takođe svakodnevno privlače milione posetioca.

Analitičari kompanije eMarketer procenjuju da će u ovoj godini Facebookovi prihodi od digitalnog oglašavanja dostignuti udeo od 18 odsto u ukupnim globalnim prihodima od te vrste oglašavanja, dok bi Google mogao zahvatiti 31 odsto.

Prema podacima iz poslovnog izveštaja, Facebook je na kraju proteklog tromesečja imao 2,2 milijarde aktivnih mesečnih korisnika širom sveta, dok je toj društvenoj mreži svakoga dana pristupalo njih 1,45 milijardi, 13 % više nego godinu dana pre.

Povećana ulaganja u sigurnost

Sudeći po poslovnim rezultatima, skandal koji je izbio nakon što je nedavno kompanija za obradu podataka Cambridge Analytica otkrila da je koristila podatke od oko 87 miliona korisnika Facebooka bez njihova pristanka i koristila ih u političkim kampanjama, zasad čini se nije uticao na poslovanje kompanije, bez obzira na brojne pozive za napuštanje te mreže i strožu regulaciju.

„Svi stalno pričaju o tome kako je situacija loša za Facebook, no za mene je ovaj poslovni izveštaj vrlo pozitivan i verujem da će kompanija savladati te probleme”, kaže Daniel Morgan, portfelj menadžer u kompaniji Synovus Trust Company.

Zbog nedozvoljenog korištenja podataka korisnika, ali i prethodnog skandala zbog lažnih oglasa na Facebooku plaćenih iz Rusije kojima se pokušalo uticati na predsedničke izbore u SAD-u, Facebook je zaposlio nove borce protiv lažnih oglasa i vesti, a najavio je i druge mere kako bi se povećala sigurnost te društvene mreže.

Zbog toga su, među ostalim, u proteklom kvartalu troškovi kompanije porasli za 39 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je broj zaposlenih povećan za 48 %, na njih 27.740.

„Svesni smo naše odgovornosti i investiramo kako bismo bili sigurni da se naše usluge koriste za dobro. No, takođe moramo nastaviti da gradimo nove alate kako bismo pridoneli povezivanju ljudi, jačanju naših zajednica i zajedništvu u svetu”, poručio je u izveštaju Mark Zuckerberg, izvršni direktor koji je i osnovao Facebook 2004. godine.

Kako su poslovni rezultati bolji nego što se očekivalo, cena akcije Facebooka porasla je u sredu u produženom trgovanju na Wall Streetu oko 4,5 %, na 167 dolara.

No, i dalje je niža u odnosu na 185 dolara, koliko je iznosila dan pre nego što je izbio skandal s Cambridge Analyticom, što znači da je u međuvremenu tržišna vrednost Facebooka pala za više od 50 milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Twitter u plusu drugi kvartal uzastopno
Next Grčkoj nije potreban novi kredit

You might also like

Kompanije 0 Comments

Hrvatska: Osam velikih kompanija na prodaju

„Podravka“ i „Croatia Airlines“ samo su neke od osam velikih kompanija koje je hrvatska Vlada skinula sa liste trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, a za koje je predviđena

Kompanije 0 Comments

Carrefour srezao prognozu profita, akcije pale 13 odsto

Drugi po veličini maloprodajni lanac na svetu posle američkog Wal-Mart-a, francuski Carrefour, snizio je prognoze poslovanja za 2017. godinu, naglasivši povećane izazove u poslovanju na francuskom tržištu.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Kuvajt i Južna Koreja grade postrojenje za preradu gasa

Predstavnici Kuvajtske nacionalne naftne kompanije i tri južnokorejske građevinske firme potpisali su danas ugovor o izgradnji fabrike za pretvaranje prirodnog gasa u tečno stanje, vredan 2,9 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply