Atlantic Grupa: Prvi kvartal u znaku rasta prihoda i profitabilnosti

Atlantic Grupa: Prvi kvartal u znaku rasta prihoda i profitabilnosti

Atlantic Grupa je u prvom tromesečju 2018. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 152,4 miliona evra, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja rast od 3,0 odsto.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 16,2 miliona evra i veća je za 11,3 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 17,8 odsto na 8,2 miliona evra. Izuzetni rezultati ostvareni su rastom kako distributivnog poslovanja, tako i sopstvenih brendova, čime je više nego nadoknađen izostali prihod od uslužne proizvodnje sportske prehrane usled prodaje proizvodnih pogona belgijskom Aminolabsu. Kad bi se isključio uticaj ove transakcije, organski rast prihoda u prvom tromesečju iznosio bi čak 7,2 odsto.

“Nakon uspešne 2017, u kojoj su uprkos izazovima u okruženju ostvareni odlični rezultati, izvještaji iz prvog kvartala potvrđuju da smo i u 2018. na putu da ostvarimo očekivanja. Na svim značajnim tržištima ostvarili smo zavidan rast prihoda, demonstrirajući nesmanjeni fokus na razvoj sopstvenog asortimana, kao i na razvoj distributivnog poslovanja. Rast prihoda prati i rast profitabilnosti, što upućuje na to da je reč o zdravom i održivom rastu. Dalje smanjenje zaduženosti, značajno niži finansijski troškovi i rast likvidnosti omogućavaju nam da se usredsredimo na još ambicioznije planiranje budućeg rasta“, komentarisao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Odličan prvi kvartal obeležila je konsolidacija distributivnog poslovanja u više smerova. Prvi rezultati saradnje sa novim principalima, Red Bullom u Srbiji i Mars grupom u Hrvatskoj, potvrđuju zajedničke razvojne ambicije. Osim toga, u internoj organizaciji celokupno distributivno poslovanje reorganizovano je u jedinstveno područje, dok su činioci dosadašnjeg Strateškg distributivng područja HoReCa, nakon uspešno postavljenih temelja i razvoja kanala, pripojeni distributivnim organizacijama na pojedinim tržištima. Među brojnim inicijativama iz razvoja sopstvenog asortimana, ističu se rezultati nove proizvodnje Argete u SAD-u, koja je u prvom tromesečju na severnoameričkom tržištu ostvarila prihod na nivou ukupne 2017. godine, zatim Black’n’Easy instant turska kafa sa rastom od čak 53 odsto, kao i redizajnirana Cockta sa odličnim rezultatima u HoReCa kanalu.

Rast poslovanja višestruko kompenzovao širi efekat krize Agrokora

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u 2017. najviše su doprinela Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi sa rastom od 15,9 odsto, Kafa sa rastom od 14,7 i Slatko i slano sa rastom od 10,1 odsto. Kafa se u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 21,2 odsto učešća i 32,4 miliona evra prihoda od prodaje. Od pojedinačnih tržišta je najviši rast ostvaren u Sloveniji – rekordnih 15,3 odsto, a slede Hrvatska sa 11,5 odsto rasta i Srbija koja je rasla stopom od 9,4 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta, BiF
Previous Jahorina ekonomski forum 3. i 4. maja
Next NBS opet intervenisala, srednji kurs 118,1912

You might also like

Kompanije 0 Comments

Pad prodaje telefona ne brine kompaniju Xiaomi

Xiaomi je svetsku slavu stekao po prevazilaženju svih očekivanja kod prodaje telefona, kao i izradi pristupačnih telefona kojim preplavljuju tržište.

Kompanije 0 Comments

Francuska vlada napravila aplikaciju za vanredne situacije

Ova aplikacija za mobilne telefone, proizvod francuske vlade, ima zadatak da brzo šalje upozorenja u slučaju bombaških napada, vatrenih obračuna ili drugih katastrofa.

Industrija 0 Comments

Pokrenut stečaj u EI Niš

Stečajni postupak pokrenut je od strane Privrednog suda iako u korporaciji tvrde da imaju obaveze samo prema državi, a da radnicima ništa ne duguju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply