Atlantic Grupa: Prvi kvartal u znaku rasta prihoda i profitabilnosti

Atlantic Grupa: Prvi kvartal u znaku rasta prihoda i profitabilnosti

Atlantic Grupa je u prvom tromesečju 2018. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 152,4 miliona evra, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja rast od 3,0 odsto.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 16,2 miliona evra i veća je za 11,3 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 17,8 odsto na 8,2 miliona evra. Izuzetni rezultati ostvareni su rastom kako distributivnog poslovanja, tako i sopstvenih brendova, čime je više nego nadoknađen izostali prihod od uslužne proizvodnje sportske prehrane usled prodaje proizvodnih pogona belgijskom Aminolabsu. Kad bi se isključio uticaj ove transakcije, organski rast prihoda u prvom tromesečju iznosio bi čak 7,2 odsto.

“Nakon uspešne 2017, u kojoj su uprkos izazovima u okruženju ostvareni odlični rezultati, izvještaji iz prvog kvartala potvrđuju da smo i u 2018. na putu da ostvarimo očekivanja. Na svim značajnim tržištima ostvarili smo zavidan rast prihoda, demonstrirajući nesmanjeni fokus na razvoj sopstvenog asortimana, kao i na razvoj distributivnog poslovanja. Rast prihoda prati i rast profitabilnosti, što upućuje na to da je reč o zdravom i održivom rastu. Dalje smanjenje zaduženosti, značajno niži finansijski troškovi i rast likvidnosti omogućavaju nam da se usredsredimo na još ambicioznije planiranje budućeg rasta“, komentarisao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Odličan prvi kvartal obeležila je konsolidacija distributivnog poslovanja u više smerova. Prvi rezultati saradnje sa novim principalima, Red Bullom u Srbiji i Mars grupom u Hrvatskoj, potvrđuju zajedničke razvojne ambicije. Osim toga, u internoj organizaciji celokupno distributivno poslovanje reorganizovano je u jedinstveno područje, dok su činioci dosadašnjeg Strateškg distributivng područja HoReCa, nakon uspešno postavljenih temelja i razvoja kanala, pripojeni distributivnim organizacijama na pojedinim tržištima. Među brojnim inicijativama iz razvoja sopstvenog asortimana, ističu se rezultati nove proizvodnje Argete u SAD-u, koja je u prvom tromesečju na severnoameričkom tržištu ostvarila prihod na nivou ukupne 2017. godine, zatim Black’n’Easy instant turska kafa sa rastom od čak 53 odsto, kao i redizajnirana Cockta sa odličnim rezultatima u HoReCa kanalu.

Rast poslovanja višestruko kompenzovao širi efekat krize Agrokora

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u 2017. najviše su doprinela Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi sa rastom od 15,9 odsto, Kafa sa rastom od 14,7 i Slatko i slano sa rastom od 10,1 odsto. Kafa se u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 21,2 odsto učešća i 32,4 miliona evra prihoda od prodaje. Od pojedinačnih tržišta je najviši rast ostvaren u Sloveniji – rekordnih 15,3 odsto, a slede Hrvatska sa 11,5 odsto rasta i Srbija koja je rasla stopom od 9,4 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta, BiF
Previous Jahorina ekonomski forum 3. i 4. maja
Next NBS opet intervenisala, srednji kurs 118,1912

You might also like

Namics otpočeo četvorogodišnji plan zapošljavanja softverskih inženjera

Švajcarska softverska agencija Namics počela je da sprovodi četvorogodišnji plan zapošljavanja 100 softverskih inženjera u Srbiji.

Kompanije 0 Comments

Acer: Pad neto dobiti za 66%

Zarada posrnulog tajvanskog proizvođača personalnih računara, Acer, pala je u 2015. godini za dve trećine.

Xiaomi planira IPO u 2018. godini

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi, svojevremeno najvredniji startup na svetu, trenutno je u pregovorima s investiconim bankama o inicijalnoj javnoj ponudi svojih akcija (IPO), javlja Bloomberg.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply