Atlantic Grupa: Prvi kvartal u znaku rasta prihoda i profitabilnosti

Atlantic Grupa: Prvi kvartal u znaku rasta prihoda i profitabilnosti

Atlantic Grupa je u prvom tromesečju 2018. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 152,4 miliona evra, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja rast od 3,0 odsto.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 16,2 miliona evra i veća je za 11,3 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 17,8 odsto na 8,2 miliona evra. Izuzetni rezultati ostvareni su rastom kako distributivnog poslovanja, tako i sopstvenih brendova, čime je više nego nadoknađen izostali prihod od uslužne proizvodnje sportske prehrane usled prodaje proizvodnih pogona belgijskom Aminolabsu. Kad bi se isključio uticaj ove transakcije, organski rast prihoda u prvom tromesečju iznosio bi čak 7,2 odsto.

“Nakon uspešne 2017, u kojoj su uprkos izazovima u okruženju ostvareni odlični rezultati, izvještaji iz prvog kvartala potvrđuju da smo i u 2018. na putu da ostvarimo očekivanja. Na svim značajnim tržištima ostvarili smo zavidan rast prihoda, demonstrirajući nesmanjeni fokus na razvoj sopstvenog asortimana, kao i na razvoj distributivnog poslovanja. Rast prihoda prati i rast profitabilnosti, što upućuje na to da je reč o zdravom i održivom rastu. Dalje smanjenje zaduženosti, značajno niži finansijski troškovi i rast likvidnosti omogućavaju nam da se usredsredimo na još ambicioznije planiranje budućeg rasta“, komentarisao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Odličan prvi kvartal obeležila je konsolidacija distributivnog poslovanja u više smerova. Prvi rezultati saradnje sa novim principalima, Red Bullom u Srbiji i Mars grupom u Hrvatskoj, potvrđuju zajedničke razvojne ambicije. Osim toga, u internoj organizaciji celokupno distributivno poslovanje reorganizovano je u jedinstveno područje, dok su činioci dosadašnjeg Strateškg distributivng područja HoReCa, nakon uspešno postavljenih temelja i razvoja kanala, pripojeni distributivnim organizacijama na pojedinim tržištima. Među brojnim inicijativama iz razvoja sopstvenog asortimana, ističu se rezultati nove proizvodnje Argete u SAD-u, koja je u prvom tromesečju na severnoameričkom tržištu ostvarila prihod na nivou ukupne 2017. godine, zatim Black’n’Easy instant turska kafa sa rastom od čak 53 odsto, kao i redizajnirana Cockta sa odličnim rezultatima u HoReCa kanalu.

Rast poslovanja višestruko kompenzovao širi efekat krize Agrokora

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u 2017. najviše su doprinela Strateška poslovna područja: Delikatesni namazi sa rastom od 15,9 odsto, Kafa sa rastom od 14,7 i Slatko i slano sa rastom od 10,1 odsto. Kafa se u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 21,2 odsto učešća i 32,4 miliona evra prihoda od prodaje. Od pojedinačnih tržišta je najviši rast ostvaren u Sloveniji – rekordnih 15,3 odsto, a slede Hrvatska sa 11,5 odsto rasta i Srbija koja je rasla stopom od 9,4 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta, BiF
Previous Jahorina ekonomski forum 3. i 4. maja
Next NBS opet intervenisala, srednji kurs 118,1912

You might also like

Trgovina 0 Comments

Ante Ramljak: Agrokor dobro posluje u Srbiji i Sloveniji

Specijalni poverenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak izjavio je da kompanije tog koncertna u Sloveniji i Srbiji posluju dobro, dok je najsloženija situacija u Bosni i Hercegovini, gde se na

Kompanije 0 Comments

Halkbank smanjio gubitak u 2015. godini

Bivša Čačanska banka, sada Halkbank, zabeležila je gubitak u prošloj godini od 185,5 miliona dinara što je za trećinu manji negativan rezultat u odnosu na godinu pre.

Kompanije 0 Comments

Caminada ulaže 5 miliona evra u fabriku u Subotici

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i vlasnik italijanske kompanije “Caminada” Aldo Kaminada položili su u industrijskoj zoni Mali Bajmok u Subotici kamen temeljac za izgradnju fabrike, prve koju ta kompanija

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply