Cene nafte na najvišem nivou od novembra 2014.

Cene nafte na najvišem nivou od novembra 2014.

Cene nafte porasle su u utorak na najviši nivo od novembra 2014. godine, poduprte OPEC-ovim smanjivanjem proizvodnje, snažnom potražnjom i mogućem ponovnom uvođenju američkih sankcija Iranu.

Na londonskom tržištu cena barela porasla je šesti dan zaredom i to za 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,08 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 51 cent višoj ceni, od 69,15 dolara.

Cena barela u Londonu je na najvišem nivou od 27. novembra 2014. godine, kada su članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odustale od smanjenja proizvodnje kao potpore cenama. To je podstaklo borbu za tržišni udeo i dovelo do potonuća cene barela na 27 dolara početkom 2016. godine.

Cene nafte ponovo su se počele oporavljati tokom 2016. godine, kada je OPEC uz pomoć Rusije i drugih proizvođača izvan kartela dogovorio smanjenje proizvodnje.

Sjedinjene Države će do 12. maja odlučiti hoće li prekinuti sporazum s Iranom i iznova uvesti sankcije protiv te treće najveće izvoznice OPEC-a, što bi oslabilo svetsku ponudu.

“Trenutno niko ne želi prognozirati kakvo će biti američko stajalište oko nuklearnog sporazuma”, izjavio je Tamas Varga iz PVM-a, koji ističe da je cena u Londonu uglavnom poduprta tom zabrinutošću.

Stephen Innes iz azijsko-pacifičkog poslovanja OANDA-e smatra da bi nove sankcije Teheranu mogle “poskupiti cene nafte po barelu čak i do 5 dolara”.

Rezovi proizvodnje OPEC-a i pretnje novim sankcijama pojavljuju se istovremeno uz rekordnu potražnju u najvećoj svetskoj regiji po potražnji Aziji, dok novi i prošireni rafinerijski pogoni kreću s preradom od Kine do Vijetnama.

Odvojeno, OPEC je jutros objavio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u ponedeljak iznosila 70,51 dolara, što znači da je porasla 15 centi u odnosu na prethodni dan.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze pale, dolar oslabio
Next Otvara se novi pogon fabrike Leoni, posao za 1.125 radnika

You might also like

Evro danas 118,23 dinara

Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs je 118,2362 dinara za jedan evro, ali to je rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini,

Dinar bez promene u odnosu na dolar i evro, NBS danas prodala 15 miliona evra

Vrednost dinara je skoro nepromenjena u odnosu na dve vodeće svetske valute. U odnosu na evro dinar je ojačao 1 paru i zvanični srednji kurs za petak iznosi 122,8621 dinara

Svetske berze 0 Comments

Unca zlata premašila nivo 1.300 dolara

Cena zlata porasla je na najviš nivo od avgusta 2014., podržana odlukom Fed-a i većine značajnih svetskih centralnih banaka da ne menjaju monetarnu politiku do okončanja glasanja u Velikoj Britaniji

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply