Azijske berze: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Azijske berze: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, nakon dva dana pada, i pomerile se od najnižih nivoa u dve nedelje, no ulagači su oprezni jer rastu prinosi na obveznice, što ne ide u prilog tržištima akcija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,2 %, pa se pomerio od najnižeg nivoa od 9. aprila.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,8 %, dok su cene akcija u Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,6 i 2 %.

Rast tih indeksa najviše se zahvaljuje korekciji cena akcija nakon što su nekoliko dana bile pod pritiskom.

Na berzu u Tokiju pozitivno utiče i jačanje dolara prema jenu, što je podstaklo cene akcija japanskih izvoznika jer zbog slabljenja jena njihovi proizvodi na inostranim tržištima postaju cenovno konkurentniji.

Pozitivno na tržišta utiču i pozitivna očekivanja u vezi poslovnih rezultata kompanija. Sezona objava finansijskih izveštaja dosad se najviše zahuktala u SAD-a, a rezultati američkih kompanija ohrabruju.

Od oko 90 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su objavile izveštaja, njih 78 % ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle gotovo 20 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre desetak dana očekivali rast od 18,4 %.

Ostvare li se procene, bio bi to najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

S druge strane, ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice jer se plaše da bi jačanje inflacije, među ostalim zbog snažnog rasta cena nafte, moglo navesti centralne banke u svetu na povećanje kamatnih stopa.

Tako se spekuliše da bi američki Fed u ovoj godini kamate mogao povećati u četiri, a ne tri navrata kako se dosad verovalo.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice primakli su se psihološki važnom nivou od 3 %, na kojoj nisu bili od početka 2014. godine.

Rast prinosa na obveznice ne odgovara tržištima akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli deo svojih sredstava preusmeriti iz akcija u obveznice.

Zbog toga su u fokusu ulagača i cene nafte, koje se kreću oko najviših nivoa od kraja 2014. godine i pobuđuju strahovanja od jačanja inflacije.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu ojačala 25 centi, na 74,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 30-ak centi, na 68,95 dolara.

A zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice, dolar poslednjih dana na valutnim tržištima jača. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, dostigao je jutros 91,07 bodova, najviši nivo u tri meseca, dok je juče u ovo doba iznosio 90,37 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 107,75 na 108,85 jena, najviši nivo u dva meseca.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,2210 dolara, najniži nivo od početka marta, dok je juče u ovo doba iznosila 1,2275 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs 118,1870 dinara za evro
Next Wall Street: Oprezno trgovanje, indeksi stagniraju

You might also like

Beogradska berza: BELEX na najvišem nivou u 17 meseci, NIS rekordan

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je najveću vrednost tržišta akcija još od juna prošle godine, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 14,4 miliona RSD (0,12 miliona EUR).

Azijske berze: Pad indeksa, brine američka porezna reforma

Azijski indeksi beleže pad na kraju nedelje zbog zabrinutosti u vezi američke porezne reforme.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Novi rekordi indeksa, čeka se podatak o kineskom BDP-u

Na azijskim berzama su indeksi dosegnulitigli nove najviše nivoe u istoriji jer su ulagače ohrabrili rekordi na Wall Streetu, dok je kurs evra prema dolaru skliznuo s najviših nivoa u tri godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply