Azijske berze pale, dolar blago ojačao

Azijske berze pale, dolar blago ojačao

Na azijskim berzama u ponedeljak cene akcija su pale jer su ulagači oprezni uoči objava poslovnih rezultata najvećih svetskih kompanija i jer su prinosi na obveznice blizu nivoa koje su pre loše uticale na tržišta akcija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,3 %, a za toliko su pale i cene akcija Hong Kongu te Južnoj Koreji. U Šangaju i Australiji su blago porasle.

Na azijskim berzama vlada oprez jer će ove nedelje najveće svetske kompanije, od Amazona, Alphabeta i Facebooka, do Microsofta, Boeinga i Chevrona, objaviti kvartalne poslovne rezultate.

Pritom će najveću pažnju privući tehnološki sektor jer je prošle nedelje proizvođač čipova Taiwan Semiconductor (TSMC) upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima.

To je izazvalo pad cena akcija u tom sektoru, pri čemu je pod najvećim pritiskom bila akcija Applea, najveće svetske kompanije po tržišnoj vrednosti.

Ulagači su na oprezu i zbog brzog rasta cena nafte, koje su dostigle najviše nivoe od kraja 2014. godine, što je posledica pada zaliha i poruke Saudijske Arabije da želi više cene nafte, čime je poslala poruku da želi da se dogovor OPEC-a i partnera o smanjenoj proizvodnji nastavi i ubuduće.

Od januara 2017. OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosek i time poduprli cene, a produženje tog dogovora i na iduću godinu dodatno bi podržalo cene.

Nakon prošlonedeljnog rasta za 2 %, jutros je cena barela na londonskom tržištu oslabila 10-ak centi, na 73,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 20-ak centi, na 68,20 dolara. No, to su i dalje visoke nivoe.

Analitičari upozoravaju da bi presnažan rast cena nafte mogao podstaći rast inflacije, što bi moglo navesti centralne banke u svetu na povećanje kamatnih stopa.

Zbog toga su prinosi na 10-godišnje američke obveznice dostigli 2,96 %, najviši nivo u od kraja 2014. godine i blizu vrlo važne granice od 3 %.

Poslednji put kada su prinosi bili na tako visokim nivoima u 2013. godini sklonost ulagača prema riziku naglo je pala, što je pritislo tržišta akcija.

Rast prinosa na obveznice, naime, ne odgovara tržištima akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmeriti iz akcija u obveznice.

„Dalji rast cena nafte za 5 dolara po barelu bio bi dovoljan da pogura prinose na 10-godišnje američke obveznice na 3 %, a to bi izazvalo nestabilnost na valutnim i tržištima akcija”, kaže Alan Ruskin, strateg u Deutsche Bank.

A na valutnim tržištima dolar je blago ojačao, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, dostigao 90,37 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta 90,30 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao sa 107,65 jena, koliko je iznosio u petak, na 107,75 jena.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula s 1,2285 na 1,2275 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Air Serbia: Konkurs za kabinsko osoblje traje do 24. aprila
Next Evropske berze: Ulagači oprezni na početku nedelje

You might also like

Antverpen: Rast industrije dijamanata, promet u aprilu za trećinu veći nego prošle godine

Obim prometa dijamanata u Antverpenu u aprilu je bio za 32 odsto veći u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je finansijska vrednost robe bila viša za 39 odsto,

Najvažnije vesti 0 Comments

Zlato pojeftinilo 2 odsto za nedelju dana

Cena zlata je blago porasla u petak, čime je prekinut 9-dnevni i najduži negativni niz od jula 2015. godine.

Svetske berze 0 Comments

Srednji kurs danas 118,0542 dinara za evro

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,0542 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply