Saudijci se nadaju barelu nafte skupljem od 100 dolara

Saudijci se nadaju barelu nafte skupljem od 100 dolara

Vrednost crnog zlata raste i zbog neimenovanih informatora.

Cene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 74 dolara nakon što su izvori za Reuters rekli da Saudijska Arabija želi podići cene bliže nivou od 100 dolara.

Na londonskom tržištu cena barela skočila je za 1,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,62 dolara. U sredu je zaključila trgovanje u plusu 1,90 dolara. U SAD-u se barelom u četvrtak trgovalo po 98 centi višoj ceni, od 69,45 dolara.

Tržišta su juče katapultirale tvrdnje neimenovanih izvora u industriji da Saudijska Arabija priželjkuje rast cena prema 80 pa i 100 dolara za barel, što je protumačeno kao znak da Rijad ne želi da menja sporazum o ograničenju snabdevanja uprkos približavanju zacrtanom cilju. Organizacija zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorili su ograničenje snabdevanja za 1,8 miliona dnevno od početka prošle do kraja ove godine kako bi se zalihe u razvijenim zemljama spustile na petogodišnji prosek i time poduprle cene.

Pad američkih zaliha

OPEC će se danas sastati s partnerima u Džedi, a za 22. jun zakazan je redovni sastanak na kojem će se razmatrati proizvodna politika.

“Saudijcima i njihovim kolegama u OPEC-u trebaju više cene kako bi poboljšali fiskalne pozicije, a saudijsko kraljevstvo pokrenulo je odvažan i skup program reformi. Znog toga bi mogli nastaviti smanjivati proizvodnju dok još imaju priliku”, tumači Greg Mekena iz brokerske kuće AxiTrader. Dodatnu potporu cenama pružio je i službeni podatak o padu američkih zaliha u prošloj sedmici za 1,1 milion barela, zbog smanjenja neto uvoza sirove nafte za 1,3 miliona barela dnevno.

SAD je takođe objavio da su komercijalne zalihe sirove nafte pale blizu petogodišnjeg proseka od oko 420 miliona barela. Naftna tržišta strahuju istovremeno od poremećaja u snabdevanju, posebno u kontekstu mogućeg obnavljanja američkih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa. Sankcije bi otežale iranski izvoz, čime bi se izvoz nafte s Bliskog istoka dodatno smanjio. Odvojeno je OPEC juče objavio da je cena barela njegove nafte u sredu iznosila 69,39 dolara, 1,03 dolara više u odnosu na prethodni dan.

Izvor: GdeInvestirati/Capital
Previous American Express: Prihodi porasli 12 odsto
Next Novi predsednik Kube osvojio 99 odsto glasova

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze uzletele, dolar sve jači

Na azijskim berzama u petak su cene akcija dostigle nove najviše nivoe u 18 meseci, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu i ohrabrujućim pokazateljima iz kineske ekonomije.

Niske temperature podigle cene struje u Evropi

Cene električne energije u Evropi skočile su na najviši nivo u gotovo deset godina pošto je nezapamćeni talas hladnoće suzio isporuke potpomognut zastojima u radu elektrana i štrajkovima radnika.

Wall Street: Novi rekordi indeksa

Na Wall Streetu su u sredu najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i poruka Feda da će monetarnu politiku zaoštravati sporo.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply