Azijske berze: Indeksi pali, tehnološki sektor pod pritiskom

Azijske berze: Indeksi pali, tehnološki sektor pod pritiskom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, najviše u tehnološkom sektoru, jer je ulagače zabrinulo upozorenje o slabljenju potražnje za pametnim telefonima, dok je rast cena nafte podstakao strahove od jačanja inflacije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,8 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,1 %, dok su cene akcije u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,3 i 1,2 %.

Pod najvećim pritiskom jutros je tehnološki sektor, nakon što je juče Taiwan Semiconductor (TSMC), proizvođač čipova, među ostalima, i za Apple, upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima.

Cena akcije Applea pala je 2,8 %, a TSMC-a 5,7 %, dok je indeks tehnološkog sektora na berzi u Tajvanu skliznuo 3,5, a na berzi u Južnoj Koreji 1,6 %.

„Najveća je priča danas na azijskim tržištima upozorenje TSMC-a, koje je snažno pritislo tehnološki sektor”, navode analitičari JPMorgana u belešci klijentima.

Zbog pada tehnološkog sektora, juče su se pod pritiskom našli i vodeći indeksi na Wall Streetu, čime je prekinut njihov višednevni rast.

Ulagači su na oprezu i zbog brzog rasta cena nafte, koje su dostigle najviše nivoe od kraja 2014. godine, što je posledica pada zaliha i poruke Saudijske Arabije da želi više cene nafte, čime je poslala poruku da želi da se dogovor OPEC-a i partnera o smanjenoj proizvodnji nastavi i ubuduće.

Od januara 2017. OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosek i time poduprli cene, a produženje tog dogovora i na iduću godinu dodatno bi podržalo cene.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu ojačala za 6 centi, na 73,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 7 centi, na 68,35 dolara.

Analitičari upozoravaju da bi presnažan rast cena nafte mogao podstaći rast inflacije, što bi moglo navesti centralne banke u svetu na povećanje kamatnih stopa.

Zbog toga su prinosi na 10-godišnje američke obveznice dostigli 2,93 posto, najviši nivo u mesec dana.

A rast prinosa na obveznice ne odgovara tržištima akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli deo svojih sredstava preusmeriti iz akcija u obveznice.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 89,95 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 89,64 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,40 na 107,65 jena.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,2345 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,2385 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Pad akcija u potrošačkom i tehnološkom sektoru
Next American Express: Prihodi porasli 12 odsto

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Australijska berza: Akcije industrije kanabisa porasle više od 130 odsto u ovoj godini

Akcije kompanija koje se bave uzgojom, proizvodnjom i istraživanjem marihuane u medicinske svrhe porasle su na berzi u Sidneju ove godine 130 odsto, u proseku.

Srednji kurs iznosi 118,1616 dinara za evro

  Dinar je ostao na istom nivou prema evru kao prethodnog dana i zvanični srednji kurs iznosi 118,1616 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Beogradska berza: Skroman obim prometa, indeksi blago porasli

Ukupna realizacija u trgovanju na Beogradskoj berzi u sredu je iznosila 15,5 miliona RSD (0,1 milion EUR), dok je indeks Belex15 zabeležio rast od 0,7% na 722,2 poena.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply