Azijske berze: Rast cena sirovina podstakao berze

Azijske berze: Rast cena sirovina podstakao berze

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, najviše u energetskom i rudarskom sektoru, jer je snažan rast cena nafte izazvao i poskupljenje drugih sirovina, dok je kurs dolara stabilan.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 %, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,2 %.

Najviše su jutros, u proseku 2 %, skočile cene akcija u energetskom sektoru, jer je nastavljen rast cena nafte.

Nakon što je juče skočila 2,7 %, jutros je cena barela na londonskom tržištu ojačala daljih 30-ak centi, na 73,75 dolara, najviši nivo od kraja 2014. godine.

Na američkom tržištu barel je poskupeo za 26 centi, na 68,75 dolara.

Uspon cena ′crnog zlata′ podstakli su juče podaci koji su pokazali da su zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u prošle nedelje pale.

Uz to, Saudijska Arabija je poručila da želi više cene nafte, čime je poslala poruku da želi da se dogovor OPEC-a i partnera o smanjenoj proizvodnji nastavi i ubuduće.

Od januara 2017. OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosek i time poduprli cene, a produženje tog dogovora i na iduću godinu dodatno bi podržalo cene.

„Saudijska Arabija i njeni partneri u OPEC-u trebaju više cene nafte kako bi ojačali svoje fiskalne pozicije, tim više što su Saudijci pokrenuli radikalan, ali i skupi program reformi”, objašnjava Greg McKenna, strateg u kompaniji AxiTrader.

Skok cena nafte i strahovi da bi nove sankcije Washingtona Rusiji mogle poremetiti ponudu drugih sirovina izazvali su rast cena tih sirovina.

Tako je jutros cena aluminijuma dostigla najviši nivo od 2011. godine, a to je podstaknulo snažan rast cena akcija u rudarskom sektoru, koji je najveći dobitnik iza energetskog.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dobre kvartalne poslovne rezultate kompanija.

A na valutnim tržištima dolar je blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 89,64 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 89,54 boda.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,25 na 107,40 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago oslabio, pa se kurs evra kreće oko 1,2385 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,2370 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao
Next Bill Gates: Sprema se finansijska kriza poput one iz 2008. godine

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednjih godinu dana

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija dostigle su najviši nivo u godinu dana, a u fokusu ulagača je Actelion jer je Johnson & Johnson podneo ponudu za preuzimanje te

Beogradska berza: Obveznice dominirale, milionski prometi NIS-a i Energoprojekta

Današnji trgovački dan protekao je u dominaciji državnih dužničkih hartija, uz skromnu investicionu aktivnost na tržištu akcija. 

Evro danas 120,12 dinara

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,1233 dinara za jedan evro, što je najviša vrednost dinara ove godine, objavila

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply