Wall Street: Dobri rezultati kompanija podržavaju rast indeksa

Wall Street: Dobri rezultati kompanija podržavaju rast indeksa

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza porasli drugi dan zaredom jer su ulagače oraspoložili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati niza kompanija, uključujući Netflix i UnitedHealth, dok su geopolitičke napetosti splasnule.

Dow Jones ojačao je 213 bodova ili 0,87 %, na 24.786 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,07 %, na 2.706 bodova, a Nasdaq indeks 1,74 %, na 7.281 bod.

Rast tih indeksa zahvaljuje se dobrom početku sezone kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija, s obzirom da većina njih objavljuje bolje finansijske rezultate nego što se očekivalo.

Među najvećim dobitnicama juče je bila dionica Netflixa, kojoj je cena skočila 9 % i dostigla rekordne nivoe.

Prihodi Netflixa skočili su u proteklom tromesečju za 40 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast prihoda u istoriji te kompanije, a snažno je porastao i broj pretplatnika na njenu uslugu internet televizije. Pritom je čista dobit kompanije skočila za 63 %.

To je podstaklo celi tehnološki sektor, koji je u proseku porastao 2,2 %.

Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima, snažno je, više od 3 %, juče porasla i cena akcije najveće američke osiguravajuće kuće u zdravstvu UnitedHealth.

To je ohrabrilo ulagače koji su ionako optimistični u vezi upravo započete sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle za 18,6 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ostvare li se procene, bio bi to najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

„Ukupna slika je pozitivna što se tiče zarada u svim sektorima, zahvaljujući znatnom podsticaju od strane porezne reforme početkom godine”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u kompaniji Invesco.

Pozitivno je na tržite uticalo i smanjenje napetosti između SAD-a i Rusije, nakon što su prošlog vikenda snage SAD-a, Britanije i Francuske izvele vazdušne napade na određene ciljeve u Siriji kako bi sirijskog predsednika Bashara al-Assada upozorili da Zapad neće tolerisati upotrebu hemijskog oružja u tamošnjem građanskom ratu.

To je izazvalo brojne reakcije na svetskoj diplomatskoj sceni, no po svemu sudeći, to je bio samo jednokratni udar i ne očekuje se eskalacija sukoba između SAD-a i Rusije.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci o industrijskoj proizvodnji i građevinskoj aktivnosti u SAD-u, što ukazuje na stabilan rast najveće svetske ekonomije.

Zahvaljujući svemu tome, juče su porasle cene akcija u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, oslabio je samo finansijski sektor, za blagih 0,1 %.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 %, na 7.226 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,57 %, na 12.585 bodova, a pariski CAC 0,76 %, na 5.353 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous U prva tri meseca ove godine otkriveno 1200 falsifikovanih novčanica
Next Azijske berze porasle, dolar stabilan

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Oprezna trgovina na berzama

Na evropskim berzama se u četvrtak ujutro trguje oprezno, nakon jučerašnjeg rasta cena akcija, a u fokusu ulagača biće poslovni rezultati kompanija.

Beogradska berza: Energoprojekt holding i danas najprometniji, skok akcija Komercijalne banke

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je oporavak beogradskog tržišta akcija uz solidan promet od 34,5 miliona RSD.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze jače, dolar u blagom padu

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija dostigle najviše nivoe u poslednje dve godine, što se zahvaljuje usponu Wall Streeta i padu prinosa na obveznice nakon što je američki Fed poručio da

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply