Wall Street: Poslovni rezultati kompanija podstakli berzu

Wall Street: Poslovni rezultati kompanija podstakli berzu

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, najviše u tehnološkom i zdravstvenom sektoru, jer ulagači očekuju dobre poslovne rezultate kompanija, dok su geopolitičke napetosti pale u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 212 bodova ili 0,87 %, na 24.573 boda, dok je S&P 500 porastao 0,81 %, na 2.677 bodova, a Nasdaq indeks 0,70 %, na 7.156 bodova.

Vazdušni napadi SAD-a, Velike Britanije i Francuska na određene ciljeve u Siriji u subotu predstavljali su dosad najveću intervenciju Zapada protiv sirijskog predsednika Bashara al-Assada i njegovog saveznika Rusije.

Tom intervencijom upozoren je sirijski režim da Zapad neće tolerisati upotrebu hemijskog oružja u tamošnjem građanskom ratu.

To je tokom vikenda izazvalo brojne reakcije na svetskoj diplomatskoj sceni, no po svemu sudeći, to je bio samo jednokratni udar i ne očekuje se eskalacija sukoba između SAD-a i Rusije.

„Geopolitičke napetosti su splasnule, pa su sada u fokusu ulagača poslovni rezultati kompanija. Očekuje se snažan rast zarada”, kaže Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

Krajem prošle nedelje započela je sezona objava kvartalnih poslovnih izveštaja američkih kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle za 18,6 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ostvare li se procene, bio bi to najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

Juče je, među ostalim, bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo objavio Netflix, pa je cena akcije te tehnološke kompanije skočila oko 7 %.

Najveći dobitnici bili su zdravstveni sektor, s prosečnim rastom cena od 0,8 %, i tehnološki sektor, s rastom od 0,7 %.

A na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,91 %, na 7.198 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 %, na 12.391 bod, a pariski CAC 0,04 %, na 5.312 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous NBS kupila 20 miliona evra, srednji kurs 118,1616
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

You might also like

Tema dana 0 Comments

Cena zlata prešla nivo 1.300 dolara

Cena zlata je u ponedeljak, po prvi put od januara 2015., premašila nivo 1.300 dolara za uncu.

Wall Street: S&P 500 indeks nastavlja da niže rekorde

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dostigao novi rekordni nivo, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko trgovačkih

Wall Street: Indeksi postigli novi rekord

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigli novi rekordni nivo četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 oslabio pod pritiskom pada cena akcija u finansijskom sektoru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply