Kina: BDP 6,8 odsto u prvom kvartalu ove godine

Kina: BDP 6,8 odsto u prvom kvartalu ove godine

Ekonomski rast Kine ostao je snažan u prvom kvartalu ove godine, zahvaljujući investicijama i ubrzanoj ekspanziji elektronske trgovine uprkos narastanju trgovinskih tenzija s Vašingtonom.

Druga najveća ekonomija sveta je porasla za 6,8 odsto u prva tri meseca na godišnjem nivou, što je na nivou iz prethodnog kvartala i neznatno niže od ukupnog rasta ostvarenog u celoj prošloj godini od 6,9 procenata, pokazali su današnji podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku.

Povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) je nadmašilo zvanični cilj vlade za 2018. godinu od “oko 6,5 procenata.

Promet u maloprodaji je povećan za 9,8 posto u odnosu na decembarski nivo od 9,4 procenta, dok je promet u elektronskoj trgovini skočio za 35,4 odsto, što je za 3,3 odsto više nego u prethodnom kvartalu.

Investicije u fabrike, u nekretnine i u ostalu fiksnu imovinu porasle su 7,5 odsto u odnosu na rast od 7,2 odsto u 2017. godini.

Fabrička proizvodnja je u posmatranom kvartalu uvećana za 6,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous SAP preuzeo srpski Callidus Software
Next AIK Banka nudi subvencionisane kredite za poljoprivrednike

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi: Tržišne reforme treba da koriste svima

Guverner Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je da vlade zemalja moraju da obezbede da protržišne reforme stvaraju ekonomsku korist za sve ako se ide na smanjenje radničkih prava.

Makroekonomija 0 Comments

Kineska kompanija CEFC u Srbiji želi da ulaže u voće, mleko, meso

Sektori mesa, mleka, mlečnih proizvoda, voća i povrća najzanimljiviji su predstavnicima kineske kompanije za investiranje.

Makroekonomija 0 Comments

MMF: Kineski dug na “opasnoj putanji”

Veliki dug Kine je na “opasnoj” putanji, koja povećava rizik od oštrog usporavanja privrednog rasta, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), pozivajući Peking da ubrza strukturne reforme.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply