Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer su geopolitička pitanja i dalje prisutna, dok podršku tržištima pružaju rast Wall Streeta i bolji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji iz Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,1 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks bio gotovo nepromenjen u odnosu na juče, dok su cene akcija u Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasle do 0,3 %. U Južnoj Koreji su blago pale.

Azijskim berzama podršku pruža jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu jer su tamošnji ulagači vrlo optimistični na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle za 18,6 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov najbrži rast u poslednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

Uz to, popustile su geopolitičke napetosti. Vazdušni napadi SAD-a, Velike Britanije i Francuska na određene ciljeve u Siriji u subotu predstavljali su dosad najveću intervenciju Zapada protiv sirijskog predsednika Bašara al-Assada i njegovog saveznika Rusije.

Tom intervencijom upozoren je sirijski režim da Zapad neće tolerisati upotrebu hemijskog oružja u tamošnjem građanskom ratu. No, to je, po svemu sudeći, bio samo jednokratni udar i ne očekuje se eskalacija sukoba između SAD-a i Rusije.

„Tržište se plašilo moguće eskalacije sukoba u Siriji, no ulagači su odahnuli jer je sve jasnije da je vojni napad bio ograničenog karaktera. No, konflikt u Siriji se nastavlja, a trgovinska pitanja između SAD-a i Kine nisu rešena. Geopolitika će ponovo uticati na tržišta”, kaže Kota Hirayama, ekonomista u kompaniji SMBC Nikko Securities.

I dok geopolitičke napetosti zazivaju oprez, ulagače su ohrabrili novi podaci iz Kine koji pokazuju da druga po veličini svetska ekonomija stabilno raste.

Kineski BDP porastao je u prvom tromesečju ove godine 6,8 % na godišnjem nivou, isto kao i u prethodnim kvartalima i više u odnosu na 6,7 % koliko su očekivali analitičari, što se zahvaljuje snažnom rastu potrošnje i investicija.

A na valutnim tržištima dolar je oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 89,44 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 89,77 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 107,35 na 107,05 jena.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je kurs evra dostignuo 1,2375 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,2330 dolara.

A nakon što su juče pale više od 1,5 %, jutros su cene nafte nadoknadile deo tih gubitaka. Cena barela na londonskom tržištu porasla je 0,3 %, na 71,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 0,4 %, na 66,50 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Poslovni rezultati kompanija podstakli berzu
Next Evropske berze: Cene akcija blago porasle

You might also like

Evro danas 119,18 dinara

Dinar danas zadržao gotovo identičnu vrednost koju je imao i juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,18 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Beogradska berza: Nastavak uzlaznog trenda

Nakon četiri nedelje vezanog rasta, prvi trgovački dan ove sedmice doneo je nastavak uzlaznog trenda domaćeg tržišta akcija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Skok Energoprojekta uoči skupštine akcionara

Drugi dan zaredom nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija uz ukupnu realizaciju u trgovanju od 47,1 milion RSD (0,4 miliona EUR).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply