Wall Street: Indeksi skočili, smanjen rizik od trgovinskog rata

Wall Street: Indeksi skočili, smanjen rizik od trgovinskog rata

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza skočili više od 1,5 % jer su splasnuli strahovi od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što je kineski predsednik Xi Jinping obećao smanjenje carina.

Dow Jones ojačao je 428 bodova ili 1,79 %, na 24.408 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,67 %, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 2,07 %, na 7.094 boda.

Na svim svetskim berzama juče su cene akcija porasle nakon što je predsednik Kine Xi na ekonomskoj konferenciji najavio da će Kina smanjiti uvozne carine na neke proizvode, uključujući automobile.

Kazao je i da će Kina omogućiti veći pristup stranih ulagača tržištima, smanjiti ograničenja stranog vlasništva u automobilskom sektoru i zaštititi intelektualno vlasništvo stranih kompanija.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima kapitala koja su poslednjih nedelja bila pod pritiskom strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što bi naštetilo rastu globalne ekonomije.

Rastu indeksa pridonelo je i to što su ulagači vrlo optimistični uoči skorašnjeg početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle za 18,5 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio najveći skok zarada u poslednjih sedam godina.

To se zahvaljuje snažnom rastu globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče porasle u njih devet, a najviše, 3,3 %, u energetskom sektoru što se zahvaljuje snažnom rastu cena nafte.

Samo su komunalni i nekretninski sektor, koji su osetljivi na kretanje kamata, juče zabeležili pad cena akcija.

A na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 %, na 7.265 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,11 %, na 12.397 bodova, a pariski CAC 0,84 %, na 5.307 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,2204 dinara za evro
Next Blagi rast na azijskim berzama

You might also like

Dinar stagnira, srednji kurs 118,0438

Dinar je danas nastavio mirovanje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 118,0438 dinara za evro.

Evro u ponedeljak u padu, kurs 118,7617

Dinar će u ponedeljak ojačati prema evru za 0,2 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosiće 118,7617 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Najbolja nedelja za berze od početka marta

Indeksi na američkim berzama u petak su ojačali podržani nagoveštajima predsednice Fed-a Janet Yellen da bi povećanje kamatnih stopa u SAD moglo uslediti već na leto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply