Coinbase želi da postane prva kriptoberza

Coinbase želi da postane prva kriptoberza

Servis za razmenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je sa Komisijom za hartije od vrednosti  i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim telom finansijske industrije, oko registrovanja te “kriptoberze” kao ovlašćene brokerske kuće i mesta trgovanja, prenosi Wall Street Journal.

Američki regulatori SEC na čelu s predsednikom Jayom Claytonom u februaru izjavili su da razmatraju ICO tokene, odnosno kriptovalute ponuđene preko inicijalne ponude novčića klasifikovati kao obveznice, piše Bitcoin magazine.

Značilo bi to presedan u kriptosvetu jer bi se digitalne valute, koje su do sada izbegavale regulaciju i nezavisno generisale puno novca, našle pod paskom glavnog regulatornog finascijskog tela.

Budući da se novi regulacijski trend kriptovaluta čini neizbežan, Coinbase, kompanija vredna 1,6 milijardi dolara, želi da postane predvodnik „novog kripto sveta” i registracijom kao brokerska kuća preteći konkurenciju.

„Coinbase želi biti „Google” kriptovaluta, a isto tako i proširiti svoju ponudu od četiri novčića koliko sada nude – bitcoin, ethereum, litcoin i bitcoin cash”, tvrde na Business Insideru.

Prema pisanju Bitcoin magazina put do brokerske kuće za Coinbase zahtevaće puno papirologije. Ako ICO tokeni zaista budu legalno klasifikovani  kao obveznice, svaka berza koja izlista te digitalne valute moraće se registrovati kao Nacionalna berza obveznica ili kao Alternativni trgovinski sistem (ATS), a to znači delovanje pod izuzećem od trenutnih regulatornih zakona. Drugim rečima, da bi neki poslovni subjekat postao ATS mora se registrovati pri SEC-u kao brokerska kuća, a to je upravo put kojim bi Coinbase trebao ići.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji list
Previous Cene nafte oštro pale zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine
Next BMW najprofitabilnija autokompanija na svetu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi pali nakon četiri dana rasta

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale, nakon četiri dana rasta, jer se ulagači plaše zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine i jer je pad cena nafte

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Najveći dnevni pad indeksa u dva meseca, investitore zabrinule najave ubrzanog tempa povećanja kamata u SAD

Cene akcija na američkim berzama u sredu su pale nakon što je Centralna banka SAD povećala kamatne stope i nagovestila da bi sledeće godine mogla ubrzati tempo povećanja cene novca.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Berze skočile, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu nakon odmerenog govora američkog predsednika Donald Trump u Kongresu, dok je dolar ojačao jer se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply