Azijske berze: Rast indeksa, očekuju se dobri kvartalni poslovni rezultati

Azijske berze: Rast indeksa, očekuju se dobri kvartalni poslovni rezultati

Azijski indeksi su nedelju započeli rastom, što se može pripisati optimizmu koji se može iščitati iz jutrošnjeg rasta američkih terminskih indeksa. 

MSCI Asia Pacific Index nedelju je započeo rastom od 0,7 %. Japanski Nikkei 225 podignut je 0,6 %, kineski CSI300 porastao je 0,3 % dok je najveći dobitnik bio Hang Seng koji je skočio 2 %.

Američki predsednik Donald Trump izjavio je u nedelju u tweetu da će Kina ukloniti trgovinske prepreke i da će dve zemlje postići sporazum o intelektualnom vlasništvu. U svom twittu objavljenom u nedelju, Trump je rekao da će on i kineski predsednik Xi Jinping uvek biti prijatelji uprkos sporu, dodajući:

“Kina će ukinuti svoje trgovinske prepreke jer je to prava stvar. Porezi će postati recipročni i dogovorićemo se o intelektualnom vlasništvu. Velika budućnost za obe zemlje! “

Američki predsednik zapretio je protekle nedelje uvođenjem dodatnih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode, a Kina je smesta poručila da je potpuno spremna da uzvrati ‘snažnim protivudarom’, odnosno novim trgovinskim merama ukoliko SAD krene u izvršenje pretnje.

I dok traju napetosti na relaciji Kina-SAD, analitičari očekuju da bi sezona objave poslovnih rezultata za 0prvi kvartal mogla doneti malo optimizma.  Analitičari predviđaju da bismo mogli videti najjači rast kvartalnih profiota u poslednjih sedam godina.

Na valutnim tržištima, dolar je ostao stabilan prema jenu na 107,00. Evro se zadržao na 1,2274 dolara.

Na tržištima roba, zlato je blago palo na 1.332,05 dolara za uncu, ali je i dalje na putu solidnog rasta u odnosu na početak godine.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Vesić: Tačna cena Mosta kod Ade Huje nakon izrade idejnog projekta
Next Cene nafte oštro pale zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine

You might also like

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči odluka američkog Feda i referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Ulagači oprezni nakon izbora u Nemačkoj

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro se trguje oprezno, a u fokusu ulagača su rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj, održanih u nedelju.

Energoprojekt bio ubedljivo najprometniji na Beogradskoj berzi prošle nedelje

Prošla, praznična, trgovačka sedmica na Beogradskoj berzi je protekla u znaku trgovanja akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL), dok se tržište akcija oporavilo neznatno preko 1%, mereno indeksom Belex15.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply