Azijske berze: Oprezna trgovina, obnovljeni strahovi od trgovinskog rata

Azijske berze: Oprezna trgovina, obnovljeni strahovi od trgovinskog rata

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno jer su obnovljeni strahovi od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što je američki predsednik Donald Trump predložio nove carine na uvoz kineskih proizvoda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 %.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je gotovo nepromenjen u odnosu na juče, dok su cene akcija u Južnoj Koreji pale 0,5 %. Indeksi berza u Australiji i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 1 %, dok se na berzi u Šangaju zbog praznika ne radi.

Na Wall Streetu su juče cene akcija porasle treći dan zaredom, no svi ti dobici mogli bi biti izbrisani jer je uveče, nakon zatvaranja Wall Streeta, predsednik SAD-a Donald Trump poručio da je naložio trgovinskim zvaničnicima da razmotre uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrednosti 100 milijardi dolara.

To je ponovo izazvalo strahove od trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije, pa je terminski S&P 500 indeks, uz povećani obim trgovanja, jutros u minusu oko 1 %, što najavljuje pad cena akcija na Wall Streetu danas poslepodne.

Prethodnih dana su strahovi od trgovinskog rata malo splasnuli jer se verovalo da najave carina od strane Washingtona na uvoz kineske robe, kao i protivmere iz Pekinga predstavljaju samo deo pregovaračke taktike.

Tim više što su prošle nedelje obe zemlje poručile da su spremne pregovarati kako bi se umanjile trgovinske neravnoteže.

No, nakon novih Trumpovih poruka, strahovi od trgovinskog rata ponovo su oživela, pa se čeka odgovor iz Pekinga.

“Iako najavljene carine neće stupiti na snagu nekoliko meseci, Trumpov nalog da se razmotri 100 milijardi dolara dodatnih carina, kao i trgovinski potezi i retorika poslednjih nedelja predstavljaju primer kako bitke mogu prerasti u ratove. Zbog toga bi u idućem razdoblju ulagači trebali smanjiti rizik”, kaže Dan Ivascyn, direktor u kompaniji Pacific Investment Management.

Zbog nesigurnosti na berzama, jutros su pale i cene nafte. Na američkom tržištu cena barela skliznula je 0,6 %, na 63,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,55 %, na 67,95 dolara.

A na valutnim tržištima ponovo su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Tako je kurs dolara prema japanskoj valuti jutros skliznuo 0,3 %, na 107,10 jena.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra porasla 0,1 %, na 1,2250 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi porasli i treći dan zaredom
Next Produktna berza: Ukupan promet iznosio je 350 tona robe

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Na Wall Streetu prvi kvartalni gubitak u više od dve godine

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli više od 1 %, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, no u celom prvom tromesečju zabeležili su

Dinar zadržao vrednost, srednji kurs 118,6904

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao prethodnog dana i zvanični srednji kurs iznosi 118,6904 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Akcije pale na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su pale, kao i na azijskim tržištima, jer se ulagači plaše da bi politike predsednika Donalda Trumpa mogle destabiliziovati finansijska tržišta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply