Azijske berze porasle, dolar ojačao prema jenu

Azijske berze porasle, dolar ojačao prema jenu

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, kao i na Wall Streetu dan pre, dok je dolar ojačao prema japanskoj valuti jer se ulagači nadaju da će se izbeći trgovinski rat između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,5 %, nakon što je juče zaronio na najniži nivo u dva meseca.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je jutros ojačao 1,8 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,5 %. Na berzama u Šangaju i Hong kongu danas se zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta za otprilike 1 odsto drugi dan zaredom jer su splasnuli strahovi od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Doduše, juče su i Washington i Peking najavili nove carine na uvoz određenih proizvoda, što je prvotno izazvalo nesigurnost na svetskim berzama.

No, strahovi od trgovinskog rata kasnije su splasnuli jer je Larry Kudlow, glavni ekonomski savetnik predsednika SAD-a Donalda Trumpa, poručio da su vlasti pre u pregovorima s Kinom nego u trgovinskom ratu.

Na pitanje novinara radi li se zapravo o pregovaračkoj taktici, Kudlow je kazao: “Da, to je moguće. To je deo procesa”. A najave koje stižu iz obe zemlje nazvao je otvorenim predlozima.

To je umirilo ulagače jer je sve raširenije mišljenje da je najava carina zapravo deo pregovaračke strategije, a ne konačna odluka. Tim više što su još pre obe zemlje poručile da su spremne pregovarati kako bi se umanjile trgovinske neravnoteže.

Ulagači su odahnuli i zbog toga što najavljene carine neće stupiti na snagu odmah, ako će uopšte, jer predstoje barem dva meseca za pregovore i sporazum.

“Trgovanje između SAD-a i Kine znatno je poraslo u poslednjoj deceniji, pa je porasla i ekonomska međuzavisnost tih zemalja. Stoga bi obe zemlje mogle puno izgubiti ako trgovinski rat eskalira”, kaže Jeffrey Becker, predsednik u kompaniji Jennison Associates.

Mnogi veruju da će Washington odstupiti na nekim frontovima nakon što je Peking zapretio carinama na uvoz američke soje, glavnog izvoznog poljoprivrednog proizvoda SAD-a u Kinu.

Optimisti, uz to, smatraju da je rast globalne ekonomije trenutno toliko snažan da može izdržati uticaj najavljenih carina, koje zahvaćaju samo malen deo svetske trgovine.

Zajedno s oporavkom svetskih berzi, jutros su porasle i cene nafte. Na američkom tržištu cena barela je ojačala 0,5 %, na 63,70 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je ojačao jer je jačanje sklonosti ulagača prema riziku izazvalo slabljenje valuta koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Zahvaljujući tome, kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao je jutros 106,95 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 106,50 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cena evra kreće oko 1,2280 dolara, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi porasli, najavljene carine neće stupiti na snagu odmah
Next Trump naredio slanje Nacionalne garde na granicu s Meksikom

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Zaustavljen rast kursa dolara nakon objave zapisnika sa sednice Fed-a

Najnoviji rast dolara na međunarodnim tržištima u četvrtak je zaustavila objava zapisnika s poslednje sednice američke centralne banke Fed, koja ulagačima nije ponudila jasne smernice u pogledu budućeg rasta kamatnih stopa u

Azijske berze: Japanski podaci kreirali optimizam

Na azijskim berzama su indeksi porasli, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i rasta prinosa na američke državne obveznice, pri čemu je dolar ojačao.

Dinar u ponedeljak još slabiji prema evru, oporavak u odnosu na dolar

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,9531 dinara za jedan evro, što je nova najniža vrednost srpske valute prema evropskoj u ovoj

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply