Wall Street porastao, očekuju se dobri poslovni rezultati

Wall Street porastao, očekuju se dobri poslovni rezultati

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza nadoknadili veliki deo gubitaka od prethodnoga dana, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora i nadi ulagača u dobru sezonu poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je 389 bodova ili 1,65 %, na 24.033 boda, dok je S&P 500 porastao 1,26 %, na 2.614 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 %, na 6.941 boda.

Rast tih indeksa zahvaljuje se, među ostalim, oporavku tehnološkog sektora, koji je ojačao 1 % nakon što je dan pre potonuo 2,5 %.

Tada je najviše, više od 5 %, pala cena akcije Amazon.coma jer je predsednik SAD-a Donald Trump prozvao tog e-trgovca zbog visokih cena isporuka proizvoda u SAD-u i najavio promene.

No, juče je cena Amazona porasla 1,5 %, jer ulagači ne veruju da će se Trumpove kritike pretočiti u zakon.

U tehnološkom sektoru juče je u tržišnom debiju snažno, gotovo 13 %, porasla i cena akcije Spotify Technologya.

Oporavak tržišta zahvaljuje se i tome što nije bilo novih značajnijih vesti o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, pa su splasnuli strahovi od trgovinskog rata.

Uz to, ulagači su vrlo optimistični uoči skorašnjeg početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 ineksa u proteklom tromesečju porasle za 18,4 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zahvaljujući svemu tome, S&P 500 indeks nadoknadio je deo gubitaka od prethodnog dana, kada je potonuo više od 2 %, pa se vratio iznad svog 200-dnevnog pomičnog proseka, tehnički važnog pokazatelja, što je, kažu analitičari, pozitivan signal.

A na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 %, na 7.030 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,78 %, na 12.002 boda, a pariski CAC 0,29 %, na 5.252 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Neznatna promena vrednosti dinara, srednji kurs 118,1509
Next Azijske berze: Ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija

You might also like

Azijske berze: Oprezna trgovina, obnovljeni strahovi od trgovinskog rata

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno jer su obnovljeni strahovi od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što je američki predsednik Donald Trump predložio nove carine na

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Oprezna trgovina na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija blago su pale jer su ulagači oprezni nakon što je dan pre STOXX 600 indeks dostigao najviši nivo u 15 meseci, a

Pad cena nafte zbog većeg broja bušotina u SAD-u

Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima pod pritiskom prošlonedeljnog rasta broja aktivnih bušotina u SAD-u, no i dalje su nadomak najviših nivoa od sredine 2015.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply