Godišnje se u Beogradu proda preko 11.000 stanova, kupovina najčešće u kešu

Godišnje se u Beogradu proda preko 11.000 stanova, kupovina najčešće u kešu

U Beogradu se godišnje proda tri do četiri puta više stanova nego što se izgradi, a interesantno je da se u prestonici nekretnine više kupuju u kešu nego na kredit.

Direktor marketinga i prodaje konsultantske kuće u oblasti nekretnina CBS International, Mina Kalezić kaže da se godišnje u Beogradu gradi 3.000 do 5.000 stanova, dok se proda 11.000 do 14.000 stanova.

“Najveća tražnja je za stambenim jedinicama gde je odličan odnos lokacije, kvaliteta i cene. Sve veći broj domaćih i stranih investitrora tome posvećuje pažnju pri formiranju projekta”, rekla je Kalezić na predstavljanju poslovnih rezultata svoje kuće.

Što se tiče cena nekretnina, najkvalitetniji stanovi u centralnim gradskim opštinama koštaju između 2.200 do 2.800 evra po kvadratu sa PDV-om, dok se cene projekata srednjeg kvaliteta kreću u rasponu od 1.700 do 2.200 evra sa uključenim PDV-om.

Kalezić kaže da je interesantan i odnos gotovinskih i kreditnih kupaca, te da u Beogradu dominiraju gotovinski kupci (65 odsto) u odnosu na kreditne (35 odsto).

“Što je stan luksuzniji to je manje kreditnih kupaca. Sa inicijativom banaka za revizijom kamatnih stopa svaki dana raste broj kreditnih kupaca”, pojasnila je ona.

Dodaje da su kupcima sve interesantniji kompleksi koji nude nešto drugo osim samog stanovanja, a tipičan primer je Garden centar koji kupcima stanova pruža i privatan park u centru grada, centralnu recepciju, dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje i centralno održavanje zgrade.

Direktor CBS International za Srbiju Goran Živković kaže da je tržište nekretnina u Beogradu je “veoma živo”, što se može videti i po broju kranova.

“Imali smo veliku sreću da pratimo celo to tržište kroz niz projekata koji su se dešavale kao što su Skyline – dve stambene i jednu poslovna kula, Biznis garden, Centar garden, Voždove kapije…”, rekao je Živković za Tanjug i dodao da ta kompanija nakon deset godina uspešnog poslovanja posao nastavlja sa novim partnerom Cushman & Wakefield.

Postoje segmenti tržišta, kako kaže, koji u Srbiji još nisu razvijeni a za kojima postoji veliko interesovanje, a to su industrijski centri. Živković očekuje da industrijski centri tek treba da se razviju u našoj zemlji.

Regionalni Direktor Cushman & Wakefield CBS International Dragan Radulović kaže da tokom ekonomske krize od 2008. do 2015 godine stanje u Srbiji nije sjajno što se tiče nekretnina.

Danas je situacija drugačija, a to potvrđuje i što seCBS International širi na lokalnom i internacionalnom nivou.

Osim kancelarija u Beogradu i Novom Sadu otvoriće još dve kancerije – najverovatnije u Čačku i Nišu, a osim Srbije i Crne Gore regionalno će se sa partnerima Cushman & Wakefield širiti na tržište Slovenije i Hrvatske.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija
Next Prodaje se fabrika vode u podnožju Rtnja

You might also like

Najvažnije vesti 4 Comments

Pet ključnih problema EPS-a: Najveća opasnost po srpsku ekonomiju i društvo

EPS je mnogo veće preduzeće od Železare, Bora i Srbijagasa sa godišnjim prihodom od blizu 2 milijarde evra. Ne čudi što Fiskalni savet kaže da ako bi ovde nešto krenulo

Kompanije 0 Comments

BMW pretekao Mercedes na američkom tržištu luksuznih vozila

Kompanija BMW pretekla je Deimlerov Mercedes-Benc na američkom tržištu luksuznih automobila prvi put ove godine, i povećavši mesečnu prodaju ostavila iza sebe svog najvećeg rivala, izveštava agencija Bloomberg.

Nekretnine 0 Comments

Gradsko stambeno će u 2017. naplaćivati obnovu krova, fasada i lifta od građana

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević najavio je danas da će sledeće godine beogradsko Gradsko stambeno preduzeće ponuditi građanima da obnove krov ili fasadu, i da zamene lift što bi plaćali petogodišnjom otplatom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply