Godišnje se u Beogradu proda preko 11.000 stanova, kupovina najčešće u kešu

Godišnje se u Beogradu proda preko 11.000 stanova, kupovina najčešće u kešu

U Beogradu se godišnje proda tri do četiri puta više stanova nego što se izgradi, a interesantno je da se u prestonici nekretnine više kupuju u kešu nego na kredit.

Direktor marketinga i prodaje konsultantske kuće u oblasti nekretnina CBS International, Mina Kalezić kaže da se godišnje u Beogradu gradi 3.000 do 5.000 stanova, dok se proda 11.000 do 14.000 stanova.

“Najveća tražnja je za stambenim jedinicama gde je odličan odnos lokacije, kvaliteta i cene. Sve veći broj domaćih i stranih investitrora tome posvećuje pažnju pri formiranju projekta”, rekla je Kalezić na predstavljanju poslovnih rezultata svoje kuće.

Što se tiče cena nekretnina, najkvalitetniji stanovi u centralnim gradskim opštinama koštaju između 2.200 do 2.800 evra po kvadratu sa PDV-om, dok se cene projekata srednjeg kvaliteta kreću u rasponu od 1.700 do 2.200 evra sa uključenim PDV-om.

Kalezić kaže da je interesantan i odnos gotovinskih i kreditnih kupaca, te da u Beogradu dominiraju gotovinski kupci (65 odsto) u odnosu na kreditne (35 odsto).

“Što je stan luksuzniji to je manje kreditnih kupaca. Sa inicijativom banaka za revizijom kamatnih stopa svaki dana raste broj kreditnih kupaca”, pojasnila je ona.

Dodaje da su kupcima sve interesantniji kompleksi koji nude nešto drugo osim samog stanovanja, a tipičan primer je Garden centar koji kupcima stanova pruža i privatan park u centru grada, centralnu recepciju, dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje i centralno održavanje zgrade.

Direktor CBS International za Srbiju Goran Živković kaže da je tržište nekretnina u Beogradu je “veoma živo”, što se može videti i po broju kranova.

“Imali smo veliku sreću da pratimo celo to tržište kroz niz projekata koji su se dešavale kao što su Skyline – dve stambene i jednu poslovna kula, Biznis garden, Centar garden, Voždove kapije…”, rekao je Živković za Tanjug i dodao da ta kompanija nakon deset godina uspešnog poslovanja posao nastavlja sa novim partnerom Cushman & Wakefield.

Postoje segmenti tržišta, kako kaže, koji u Srbiji još nisu razvijeni a za kojima postoji veliko interesovanje, a to su industrijski centri. Živković očekuje da industrijski centri tek treba da se razviju u našoj zemlji.

Regionalni Direktor Cushman & Wakefield CBS International Dragan Radulović kaže da tokom ekonomske krize od 2008. do 2015 godine stanje u Srbiji nije sjajno što se tiče nekretnina.

Danas je situacija drugačija, a to potvrđuje i što seCBS International širi na lokalnom i internacionalnom nivou.

Osim kancelarija u Beogradu i Novom Sadu otvoriće još dve kancerije – najverovatnije u Čačku i Nišu, a osim Srbije i Crne Gore regionalno će se sa partnerima Cushman & Wakefield širiti na tržište Slovenije i Hrvatske.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija
Next Prodaje se fabrika vode u podnožju Rtnja

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Nekretnine u Berlinu duplo jeftinije nego u Beču

Da bi priuštili sebi nekreninu u svojoj zemlji, Austijanci moraju mnogo više da štede od svojih nemačkih suseda, pokazala je analiza internet platforme za nekretnine Immobilien Scount 24, što znači

Preduzetništvo 0 Comments

Država raspisala konkurs za inovacione vaučere do 800.000 dinara

Fond za inovacionu delatnost objavio je javni poziv za dodelu inovacionih vaučera, koji su novi mehanizam finansijske podrške namenjen malim i srednjim preduzećima.

Zdravlje 0 Comments

Ana Brnabić: Od sutra zamene zdravstvene knjižice za elektronske putem interneta

Gradjani Srbije će od sutra, 10. novembra, na portalu E-uprava moći da se prijave za zamenu stare zdravstvene knjižice novom, koju će potom moći da dobiju poštom na kućnu adresu,

1 Comment

  1. Radovan
    April 22, 09:20 Reply
    Stambeno trziste je neki pokazatelj socijalnih i ekonomskih odnosa za koje bi drzava trebalo da se zainteresuje i da utice na njega. Beograd usisava stanovnistvo srbije -sto nije dobro. Trguje se gotovim (starim) stanovima sto znaci da ih ima dosta u visku, neadekvatno oporezovanih-sto nije dobro. Stanove kupuju ljudi koji ne misle da zive u njima (stranci, bogatiji iz unutrasnjosti) i tako novac ne ulazu u privredu-sto takodje nije dobro. Beograd ce postati problem Srbije, ili Beograd ce postati a Srbija ce nestati. Ogroman deo budjeta Srbije se podeli i potrosi kroz plate i investicije u Beogradu (skupstina, sva miniszarstva i razne agencije, drzavni univerzitet sa sumarskim, rudarskim, poljoprivrednim itd. fakultetoma, vojni vrh, komande jedinica, vojno obrazovanje, gotovo sve kulturne institucije, itd.) sto je nekorektno i bezobrazno od "nase" drzavne administracije. Toliko o beogradskom stambenom biznisu.

Leave a Reply