Azijske berze: Ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija

Azijske berze: Ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer se ulagači plaše da bi trgovinski rat između SAD-a i Kine naštetio globalnoj ekonomiji, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromenjen, nakon što je juče oslabio oko 0,3 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,1 %, dok su cene akcija u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,9 %. Na berzi u Šangaju porasle su oko 0,9 %.

Azijske ulagače nije ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta za više od 1 % jer se plaše rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

U utorak uveče je predsednik SAD-a Donald Trump objavio uvođenje carina od 25 % na 50 milijardi dolara vredan godišnji uvoz kineske robe, što zahvata oko 1.300 tehnoloških, transportnih i medicinskih proizvoda.

Kinesko ministarstvo trgovine odmah je odgovorilo da priprema protivmere u istoj vrednosti.

Već je u ponedeljak Peking izvestio o uvođenju carina do 25 % na uvoz 128 različitih američkih proizvoda, od svežeg voća do svinjskog mesa, što predstavlja odgovor na nedavno Trumpovo uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

Prošle nedelje su obe zemlje poručile da su spremne pregovarati kako bi se umanjile trgovinske neravnoteže, no od tih najava zasad nema rezultata.

„Tržišta će i dalje biti pod pritiskom strahova da bi te trgovinske tenzije mogle eskalirati, no lekcije iz prošlosti sugerišu da najverovatnije slede pregovori”, kaže Tai Hui, strateg u kompaniji J.P. Morgan Asset Management.

I na tržištima nafte cene poslednjih dana prilično osciliraju. Nakon oštrog pada u ponedeljak, pa jučerašnjeg oporavka, jutros su ponovo pale.

Na londonskom tržištu cena barela skliznula je 13 centi, na 67,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11 centi, na 63,40 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez zbog rizika od trgovinskog rata, pri čemu se dolar malo oporavio od jučerašnjih gubitaka.

Tako je njegov kurs prema japanskoj valuti jutros dostigao 106,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 105,90 jena.

Američka valuta ojačala je i prema evropskoj, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,2310 na 1,2275 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street porastao, očekuju se dobri poslovni rezultati
Next Godišnje se u Beogradu proda preko 11.000 stanova, kupovina najčešće u kešu

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Sa Velikom Britanijom iz EU odlaze kuna, lev, lej, kruna, forinta i zlot?

Posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica Unije koje imaju sopstvene valute možda će biti primorane da po hitnom postupku uvedu evro, objavio je britanski Daily

Berza bitcoina obustavila rad zbog velikog hakerskog napada

Glavna bitcoin berza sa sedištem u Hongkongu obustavila je trgovanje, pošto su hakeri navodno ukrali 65 miliona dolara virtuelne valute.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Dow Jones postigao novi rekord

Na Wall Streetu je u ponedeljak Dow Jones dostigao rekordni nivo deveti dan zaredom, a ojačali su i ostali indeksi, zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom i potrošačkom sektoru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply