Na Wall Streetu prvi kvartalni gubitak u više od dve godine

Na Wall Streetu prvi kvartalni gubitak u više od dve godine

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli više od 1 %, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, no u celom prvom tromesečju zabeležili su prvi kvartalni gubitak u više od dve godine.

Dow Jones ojačao je juče 254 boda ili 1,07 %, na 24.103 boda, dok je S&P 500 porastao 1,38 %, na 2.640 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 %, na 7.063 boda. Nakon dva dana pada, juče su ti indeksi porasli zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom sektoru za 2,2 %.

Taj je sektor pod pritiskom od prošle nedelje kada se saznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka, što je izazvalo strahove ulagača od strože regulacije u tom sektoru.

No, juče su porasle cene akcija tehnoloških divova, kao što su Facebook, Amazon.com, Alphabet i Microsoft, što je podržalo celokupni sektor.

Podršku tržištu pružili su i dobri podaci iz američke ekonomije koji ukazuju na dalji stabilan rast. Tako su pokazali da potrošnja i dalje raste, dok nezaposlenost pada.

Uz to, inflacija se kreće ispod ciljane nivoe američke centralne banke od 2 %, što je umanjilo strahovanja ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamataFeda.

Ulagače je ohrabrilo i to što nema nikakvih novih upozoravajućih vesti o eventualnom rastu trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, zbog čega je tržište nedeljama bilo pod pritiskom.

“Svi nedavni strahovi sada se čine preterani: o rastu kamata, uvođenju carina, riziku od trgovinskog rata… Čini se da su se glave ohladile, pa su ulagači procenili da je nakon oštrog pada cena akcija poslednjih nedelja sada dobra prilika za kupovinu”, kaže Doug Cote, strateg u kompaniji Voya Investment Management.

Zbog praznika se u petak na Wall Streetu ne radi, pa je s jučerašnjim danom završeno prvo tromesečje u kojem je S&P 500 indeks skliznuo 1,2, a Dow Jones oko 2 odsto.

To je prvi kvartalni gubitak tih indeksa nakon devet tromesečja neprestanog rasta, odnosno od trećeg kvartala 2015. godine.

Nasdaq indeks ojačao je u prvom ovogodišnjem tromesečju oko 2 odsto.

Od kada su 26. januara vodeći indeksi na Wall Streetu dostigli najviše nivoe u istoriji, tržište je pod pritiskom straha od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 %, na 7.056 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,31 %, na 12.096 bodova, a pariski CAC 0,72 %, na 5.167 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Otvara se novi logistički centar u Inđiji
Next Javni dug Crne Gore 61,5 odsto BDP-a

You might also like

Beogradska berza: Najprometnija akcija NIS-a

Najatraktivnija akcija na jučešnjem trgovanju je bila Naftna industrija Srbije (NIIS).

Dinar oslabio, u petak 122,82 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za petak iznosi 122,8154 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Zaustavljen rast indeksa, u fokusu akcija Snapa

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi pali s rekordnih nivoa, što je posledica korekcije cena akcija nakon snažnog skoka dan pre, posebno u finansijskom sektoru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply