Uskoro oporezivanje onih koji izdaju “stan na dan”

Uskoro oporezivanje onih koji izdaju “stan na dan”

Priprema se oporezivanje onih koji stanove iznajmljuju turistima “na dan”. 

Ministarstvo turizma priprema projekat na nacionalnom nivou koji će regulisati proces izdavanja stanova turistima, poznatiji kao “stan na dan“, najavila je danas Renata Pindžo, pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija.

“Ministarstvo priprema ozbiljnu reformu poreskog tretmana fizičkih lica pružaoca usluga smeštaja do 30 ležaja. Ta reforma će obuhvatiti njihovo oporezivanje po niskoj stopi, prijavu i plaćanje boravišne takse, kontrolu plaćanja boravišne takse, sistem online prijave i odjave gostiju i elektronski sistem u kojem je uvezan MUP, Poreska uprava, lokalna samouprava i Ministarstvo”, precizirala je Pindžo.

Novine za dve godine 

Ona je, na panelu “Uloga međunarodnih i lokalnih brendova hotela u razvoju destinacije”, održanom na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, rekla da se očekuje da se taj proces završi za dve godine, jer je potrebno promeniti zakonski okvir, uraditi pilot, implementirati rešenje i sprovesti kampanju.

Pindžo je dodala da izdavanje stanova turistima više nije usmereno na klijente koji traže samo jeftin smeštaj, navodi se u saopštenju Ekonomskog fakulteta.

“Pojedinci čak iznajmljuju tuđe stanove da bi ih izdavali turistima, neće da se kategorišu kod lokalne samouprave i plaćaju porez, već sklapaju ugovore o izdavanju stana i plaćaju neke minimalne nadoknade”, napomenula je Pindžo.

U poslednjih sedam-osam godina u Srbiji je zabeležen dvocifren rast boravka stranih turista i taj trend se nastavlja. Rast deviznog priliva u januaru ove godine je veći za 1,4 odsto u odnosu na januar prošle godine.

Država je poslednjih 10 godina uložila više od 8,2 milijarde dinara u razvoj određenih destinacija kao što su ski centri na Zlatiboru, Kopaoniku i Staroj Planini zatim, Golubac, Lepenski vir i drugi, istakla je pomoćnica ministra turizma.

Ivan Vitorović, generalni direktor “Mona Hotel Management”, predočio je da hotelski lanci ne razvijaju destinaciju, već gosti dolaze tamo gde je uzlazni turistički trend.

On je kazao da je Srbija i kratkoročno i dugoročno regionalno tržište, sa čim se složio i direktor hotela “Zira”, Dejan Pejčinović koji je dodao da su polovinu noćenja u tom hotelu ove godine rezervisali ljudi iz regiona uz goste iz Izreaela, Nemačke i Turske.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Podignuta procena rasta američke ekonomije u četvrtom tromesečju 2017.
Next Dinar nastavlja da jača, srednji kurs 118,3853

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Naučno-tehnološki park vas poziva

Naučno-tehnološki park Beograd raspisuje drugi javni poziv tehnološko-razvojnim kompanijama za članstvo.

Politika 0 Comments

Mediji: Predsednički izbori u Srbiji početkom aprila, Dačić zajednički kandidat naprednjaka i socijalista?

Izbori za predsednika Srbije održaće se druge nedelje aprila, odnosno 9. aprila, a tog dana bi mogli biti održani i i vanredni parlamentarni izbori, iako je ta opcija manje verovatna,

Najvažnije vesti 0 Comments

MMF u Beogradu 9. juna, NBS očekuje odlične ocene

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi James Roof dolazi u Beograd devetog juna, potvrđeno je Tanjugu u sedištu ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply