Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje nesigurno nakon što su dan pre na Wall Streetu cene akcija u tehnološkom sektoru ponovo pale, dok je dolar blago ojačao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 %, a blago su porasle i cene akcija u Šangaju i Južnoj Koreji.

Indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Australiji oslabili su između 0,1 i 0,4 %.

Azijski su ulagači suzdržani jer su juče na Wall Streetu cene akcija pale drugi dan zaredom, iako znatno manje nego dan pre.

To je posledica nastavka pritiska na tehnološki sektor koji traje od prošle nedelje kada se saznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Strahovanja ulagača od strože regulacije u tehnološkom sektoru dodatno je juče podržala vest da bi predsednik Trump hteo da zauzda jačanje Amazon.com jer sve veća moć tog online trgovca šteti tradicionalnim trgovinama.

Zbog toga je cena akcije Amazona u jednom trenutku potonula 6,7 %, čime je kompanija na tržišnoj vrednosti izgubila više od 50 milijardi dolara. Ipak, do kraja trgovanja taj je gubitak ublažen na 4,4 %.

Od kada su 26. januara vodeći indeksi na Wall Streetu dostigli najviše nivoe u istoriji, tržište je pod pritiskom straha od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata.

“Strahovanja od trgovinskog rata su popustila, no ulagače i dalje zabrinjava američki tehnološki sektor”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u kompaniji Sumitomo Mitusi Asset Management.

Podršku tržištima pruža rast cena nafte nakon jučerašnjeg pada za 1 odsto, izazvanog podacima o neočekivanom rastu zaliha nafte u SAD-u prošle nedelje.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 0,4 %, na 69,80 dolara. I na američkom tržištu barel je poskupeo 0,4 %, na 64,60 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 89,98 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 89,29 bodova.

Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,2415 na 1,2325 dolara.

Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa se jutros njegov kurs kreće oko 106,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 105,50 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Pad indeksa, pritisak na tehnološki i energetski sektor
Next Podignuta procena rasta američke ekonomije u četvrtom tromesečju 2017.

You might also like

Azijske berze: Dobri podaci o zaposlenosti u SAD-u podigli indekse

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta nakon dobrih pokazatelja s tržišta rada, dok su cene nafte pale na najniže nivoe u tri i po

Evro skočio, prati favorita u Francuskoj

Na svetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošle nedelje, četvrte zaredom, što je ponajviše posledica snažnog rasta evra.

Evropske berze: Indeksi snažno porasli, evro oslabio, zlato pojeftinilo peti dan zaredom

Jeftiniji evro u kombinaciji sa učestalim najavama o skorom povećanju kamatnih stopa u SAD ojačali su cene akcija na evropskim berzama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply