Wall Street snažno skočio, SAD i Kina spremni za pregovore

Wall Street snažno skočio, SAD i Kina spremni za pregovore

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija skočile više od 2,5 %, što je njihov najveći dnevni skok u dve i po godine, jer su splasnuli strahovi od trgovinskog rata nakon vesti da su SAD i Kina spremni pregovarati o carinama i trgovinskim neravnotežama.

Dow Jones skočio je 669 bodova ili 2,84 %, na 24.202 boda, dok je S&P 500 porastao 2,72 %, na 2.658 bodova, a Nasdaq indeks 3,26 %, na 7.220 bodova.

Nakon što su prošle nedelje ti indeksi izgubili oko 6 %, što je bio njihov najveći nedeljni gubitak od januara 2016. godine, juče su nadoknadili deo tih gubitaka najvećim dnevnim skokom od avgusta 2015. godine.

Strahovi od trgovinskog rata, podstaknuti najavom predsednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti carine do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, splasnuli su nakon poruka obe strane da su spremne pregovarati.

“Tokom vikenda pojavile su se naznake da možda dogovor o carinama s Kinom nije tako udaljen kao što se mislilo. Verovatno neće biti trgovinskog rata jer su obe strane spremne pregovarati kako bi se problemi rešili”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u kompaniji BB&T Wealth management.

Iako je spremna pregovarati, Kina je ipak u ponedeljak pozvala članice Međunarodne trgovinske organizacije (WTO) da ujedinjenim naporima zaustave SAD kako ne bi upropastio tu organizaciju, pozivajući ih da se suprotstave američkim carinama koje bi trebale kazniti navodnu kinesku krađu intelektualnog vlasništva.

“Tržište se oporavilo, nakon oštrog pada prošle nedelje, zbog mogućih razgovora između Kine i SAD-a. No, mislim da još nismo izašli iz šume, i dalje postoji politička nesigurnost”, kaže Dennis Dick, direktor u kompaniji Bright Trading.

Na Wall Streetu su juče porasle cene akcija u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su najviše skočili tehnološki, za 4 %, i finansijski sektor, za 3,2 %.

U tehnološkom je sektoru po rastu od 7,6 % predvodila akcija Microsofta, a sledila je akcija Intela s rastom od 6,3 %, nakon što su analitičari povećali ciljane cene tih akcija.

Nakon oštrog pada prethodne nedelje, juče je blago porasla, za 0,4 %, i akcija Facebooka, koja je pod pritiskom od kada se saznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

A na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,48 %, na 6.888 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,83 % na 11.787 bodova, a pariski CAC 0,57 %, na 5.066 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prosečna neto zarada u januaru 2018. godine iznosila je 422 evra
Next Azijske berze porasle, dolar slab prema korpi valuta

You might also like

NBS intervenisala, srednji kurs 118,1409 dinara za evro

Narodna banka Srbije je ponovo intervenisala kupovinom evra na međubankarskom deviznom tržištu, pa je dinar ostao na približno istom nivou kao juče.

Svetske berze 0 Comments

Evro oslabio, snažan rast rublje i južnoafričkog randa

Cena evra pala je u utorak ispod nivoa 1,06 dolara nakon slabijih ekonomskih podataka iz evrozone i novih signala iz SAD o povećanju kamatnih stopa.

Wall Street: Berze pale zbog loših rezultata nekoliko kompanija

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, a zabrinuti su i zbog trgovinskih napetosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply