Veliko interesovanje poslodavaca za podsticaje zapošljavanja

Veliko interesovanje poslodavaca za podsticaje zapošljavanja

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da je na evidenciji od početka godine deset odsto manje nezaposlenih lica nego u istom periodu prošle godine.

Martinović je za RTS rekao da je veliko interesovanje za programe podsticaja zapošljavanja, kao i da najviše poslodavaca aplicira za program zapošljavanja teže zapošljivih kategorija.

On je istakao da su 2017. godinu obeležila pozitivna kretanja na tržištu rada.

“Sada u ovim zimskim mesecima imamo stabilnost koju oslikava i činjenica da je na evidenciji oko 625.000 nezaposlenih lica, što je otprilike broj koji je aktuelan od početka godine. Ova brojka je za oko deset odsto manja nego što je to zabeležila statistika u istom periodu prethodne godine”, naglasio je Martinović.

Ukazao je da su od sredine februara aktuelni javni pozivi za podsticaje poslodavcima, pre svega iz realnog sektora.

“Vidimo da je veliko interesovanja, za ovih nepunih mesec i po dana praktično neki programi mogu gotovo da se potroše u nekom planiranom obimu”, kaže Martinović.

Ističe da je najveća tražnja za otvaranje novih radnih mesta za teže zapošljive kategorije.

“Poslodavci godinama zapravo najviše apliciraju za taj program, ali mi tokom godine vršimo prenamenu sredstava tako da uvek ima prostora da se situacija promeni, zato što neki programi za koje poslodavci pokazuju manje interesovanje ne zahtevaju toliki obim novca koliko mi u početku planiramo i onda vršimo prenamenu”, objasnio je Martinović.

Naglasio je da je veliko interesovanje i za program stručne prakse, za programe obuka, prekvalifikacija, javnih radova.

“Program javnih radova se završava 2. aprila i pozivam jošš ovih nekoliko dana mogu da apliciraju, tu može da učestvuje i javni sektor”, dodao je Martinović.

Istakao je da se “u programe i mere aktivne politike zapošljavanja, kako finansijske podsticaje tako i one nefinansijske koji takođe podižu nivo zapošljivosti velikog broja lica, godišnje uključi preko 130.000 do 140.000 lica”.

“Od toga 25.000 do 30.000 lica se direktno uključi zahvaljujući finansijskim podsticajima”, kaže Martinović.

“Mi ćemo ove godine sigurno imati nešto veći obim od tog plana zato što ćemo imati na raspolaganju i veći budžet u odnosu na prethodnu godinu, imaćemo program EU koji takođe može da obuhvati oko 1.500 u finansijskim merama”, dodao je Martinović.

Tvrdi da je veliko interesovanje i lokalnih samouprava za programe.

“Negde oko 120 lokalnih samouprava je apliciralo u programe sufinansiranja i izdvojilo za sada vidimo preliminarno negde preko 500 miliona dinara, tako da ćemo zaista tokom cele godine imati na raspolaganju dovoljno novca da zadovoljimo veliku tražnju poslodavaca”, napominje Martinović.

Objasnio je da za najveći broj programa Nacionalne službe za zapošljavanje apliciraju direktno poslodavci, ali da je važno i da nezaposlena lica pokažu svoje interesovanje.

“Nezaposlena lica treba da pokažu svoje interesovanje za određeni program kako bi naši savetnici mogli da ih selektuju i usmere za odgovarajuće programe i da na taj nacin ponudu i traženju onoga što je u ovom trenutku aktuelno”, kaže Martinović.

Ukazao je da nezaposlena lica jedino mogu direktno da konkurišu za program samozapošljavanja, kao i da taj program podrazumeva direktan novčani podsticaj licima koja se nalaze na evidenciji, koja su prošla kratkotrajnu obuku i koja imaju biznis planove koji mogu da im obezbede održivost poslovanja.

“Taj program je otvoren do 15. aprila i vidimo da je veliko interesovanje ovih dana, očekujemo i da u ovaj program uključimo blizu 4.000 lica tokom 2018. godine i to je ono što ce sigurno dati značajan podsticaj razvoju preduzetništva u Srbiji”, zaključio je Martinović.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Lagarde predložila “Fond za crne dane”
Next Ukrajinska aviokompanija UIA planira letove za Beograd od 2022.

You might also like

Društvo 0 Comments

SAD: Najmanje 4 policajca ubijena iz snajpera, više povređeno tokom protesta u Dalasu

Najmanje četiri policajca su ubijena, a sedam je ranjeno kada su na njih otvorila vatru najmanje dva snajpera u četvrtak uveče u Dalasu u američkoj državi Teksas, u trenutku kada

Društvo 0 Comments

Grčka uhapsila Rusa koji je prao milijarde preko bitcoina

Rus za kojeg se sumnja da stoji iza jedne od najstarijih kriptovaluta na svetu i koji se optužuje da je preko nje oprao najmanje 4 milijarde dolara uhapšen je u

Makroekonomija 0 Comments

Donald Trump povlači SAD iz Transpacifičkog partnerstva

Američki predsednik Donald Trump potpisaće dekret o povlačenju SAD iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), prenosi agencija “Bloomberg” pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply