Od rentiranja aerodroma građanima po 30 evra

Od rentiranja aerodroma građanima po 30 evra

 

Od davanja aerodroma „Nikola Tesla“ na upravljanje francuskom koncesionaru Srbija će u narednih 25 godina dobiti 1,46 milijardi evra, a zaradiće i vlasnici besplatnih akcija.

Predstavnici Vlade Srbije i francuske korporacije „Vinci airports“ potpisali su ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Francuska kompanija se time obavezala da plati jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra, koja će biti isplaćena kroz dividendu, i to Republici Srbiji 417 miliona evra, a malim akcionarima 84 miliona evra. Budući da 2,67 miliona građana ima po besplatnu akciju aerodroma, sledi da će oni dobiti po 31,46 evra po akciji.

Novac će biti uplaćen u septembru, nakon čega će „Vinci airports Srbija“ i početi da radi kao aerodromski operater. „Vinci“ se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povećavati takse na aerodromu, što znači da karte neće poskupeti.

Tokom trajanja koncesije, Francuzi će plaćati godišnju taksu od 4,4 miliona evra do 15,1 milion evra. Tako ukupna vrednost transakcije, uključujući jednokratnu naknadu, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja od 732 miliona evra, iznosi 1,46 milijardi evra.

Ugovor su potpisali ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, predsednik „Vinci airports“ Nikola Notbar i v. d. generalnog direktora aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević, a u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ambasadora Francuske Frederika Mondolonija.

– Ne samo da će ovaj ugovor povećati broj putnika nego će od Beograda stvoriti čvorište za ovaj deo Evrope. Kada ovaj aerodrom bude počeo da radi u punom kapacitetom, doprineće ekonomiji i turizmu. Ovo ne predstavlja krunu našeg razvoja, ali jeste korak ka modernizaciji – rekla je premijerka, koja očekuje da će „Vinci“ povećati broj putnika na aerodromu sa prošlogodišnja 5,3 miliona na 15 miliona godišnje.

Ministarka Mihajlović ukazala je da Srbija treba da bude transportni hab za Evropu.

– Ovim potpisivanjem ugovora napravili smo i korak više od koncesije jer je ovo još jedan dokaz prijateljstva Srbije i Francuske – izjavila je Mihajlovićeva.

Francuzi su poručili da dolaze da budu dugoročni partneri.

– Imamo znanje koje ćemo ovde primeniti kako bi se otvorila nova radna mesta i privukle nove investicije. Uvešćemo nove veze sa Lisabonom i Čileom kako bi Beograd postao vodeći aerodrom u ovom delu sveta. Poboljšaćemo tim koji vodi aerodrom i pomoći ćemo kompaniji Air Serbia da uvede nove linije – rekao je Nikola Notbar iz „Vincija“.

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous Azijski indeksi oštro pali, Kina najavila protivmere
Next Venecuela: Nove novčanice valute bolivar u opticaju od 4. juna

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kompanija COSCO za 6,3 milijarde dolara preuzima Orient Overseas

COSCO je ponudio 6,3 milijarde dolara za preuzimanje Orient Overseas Internationala.

Prehrambena industrija 0 Comments

Kompanija Radenska za 9,0 miliona evra kupila Podravkin Studenac

Slovenačka Radenska je zaključila akviziciju lipičkog Studenca, preuzevši 100-procentni udeo u tom preduzeću koje proizvodi mineralnu vodu, odvojeno su danas saopštili Podravka i Radenska, koja je deo grupacije Kofola ČeskoSlovensko.

Kompanije 0 Comments

Prvi let između Pekinga i Beograda 15. septembra

Prvi avion na liniji Peking – Beograd, preko Praga, u Beograd bi trebalo da sleti u petak 15. septembra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply