Azijski indeksi oštro pali, Kina najavila protivmere

Azijski indeksi oštro pali, Kina najavila protivmere

Opasnost od trgovinskog rata uzdrmala je u petak azijske berze, a oštro je pao i kurs dolara prema jenu nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump preduzeo prve korake prema uvođenju carina na uvoz kineskih proizvoda, a Kina najavila protivmere i borbu do kraja.

MSCI Asia Pacific Index potonuo je 2,2 % što je njegov najveći dnevni pad u poslednjih nekoliko meseci.

Oštar pad indeksa usledeo je nakon što je Trump potpisao memorandum koji omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe. Ulagači ne vole nesigurnost i neizvesnost, a eventualni trgovinski rat između Kine i SAD-a mogao bi ugroziti rast svetske ekonomije, pa je negativna reakcija tržišta na neki način normalna.

Na odgovor iz Pekinga nije trebalo dugo čekati. Kineske vlasti zatražile su od SAD-a da se predomisli i donese oprezne odluke.

“Ako će SAD pokrenuti rat, Kina će se boriti do kraja u obrani svoji vlastitih i legitimnih interesa svim potrebnim sredstvima”, poručila je kineska ambasada i upozorilo da će taj jednostrani protekcionistički potez imati štetan završetak za američke kompanije, potrošače, kao i za tržišta.

Na akcije tehnološkog sektora negativno su uticali i problemi Facebooka, čije akcije su pale nakon što je otkrivena zloupotreba podataka oko 50 miliona njihovih korisnika.

Zbog oštrog pada cena akcija na berzama, na valutnim tržištima jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Kurs dolara potonuo je jutros na 104,65 jena, najniži nivo od novembra 2016. godine, dok je juče u ovo doba iznosio 105,70 jena. Od početka nedelje na gubitku je više od 1 %.

No američka valuta blago je ojačala u odnosu na evropsku, pa je kurs evra skliznuo s jučerašnjih 1,2365 na 1,2335 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 89,60 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 89,52 boda. Od početka nedelje na gubitku je oko 0,7 %.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Wall Street potonuo više od 2 odsto, preti trgovinski rat
Next Od rentiranja aerodroma građanima po 30 evra

You might also like

Evropske berze: Cene akcija na stabilnom nivou

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su stabilne, nakon četiri dana pada, a u fokusu ulagača su poslovni rezultati kompanija.

Evropske berze na putu nedeljnih dobitaka

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija blago porasle, zahvaljujući rastu cena nafte i dobrim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Srednji kurs sutra 118,1074 dinara za evro

Dinar će sutra zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,1074 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply