Beogradska berza: Najatraktivnije hartije NIS-a i Alfa plama

Beogradska berza: Najatraktivnije hartije NIS-a i Alfa plama

Živa aktivnost investitora obeležila je jučerašnji trgovački dan na domaćem tržištu akcija.

Investitorima su bile najatraktivnije hartije Naftne industrije Srbije i vranjskog Alfa plama, koje su u ukupnom prometu zajedno imale udeo od oko 75 procenata.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 69,5 miliona dinara (587 hiljada evra).

Berzanski indeksi su zaključili trgovanje sa mešovitim rezultatima. Indeks BELEX15 je porastao za 0,2 procenata na 756,71 poen, dok je u istom procentu BELEXline pao na 1.572,87 poena.

Najveći promet na jučerašnjem trgovanju zabeležila je Naftna industrija Srbije u iznosu od 26,4 miliona dinara po prosečnoj ceni od 730 dinara.

Akcije Alfa plama su, uz snažan rast cene od 1,4 odsto na 36.495 dinara, istrgovane za 24,1 milion dinara, a solidnu realizaciju, od 6,1 milion dinara, registrovao je proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas, koji je ojačao za 0,9 procenata i zaključio trgovanje na cenovnom nivou od 11.500 dinara.

Jedinstvo iz Sevojna je bilo dobitnik dana sa skokom cene od gotovo 2,0 procenta na 5.098 dinara, uz trgovanje vredno 5,9 miliona.

Akcije gornjomilanovačkog Metalca su takođe završile trgovanje u plusu od 0,3 odsto na 2.050 dinara, uz promet od 4,1 milion dinara, a među dobitnicima se našao i Aerodrom “Nikola Tesla” s rastom cene za trećinu procenta na 1.698 dinara, uz trgovanje od 0,2 miliona dinara.

Jubmes banka je ostvarila solidan promet od 0,6 miliona dinara, ali uz pad cene od 3,5 posto na 6.500 dinara, dok je vrednost akcija “Dunav osiguranja” potonula danas za još 8,9 procenata na 911 dinara, uz malu realizaciju.

Bečejski Sojaprotein je dodatno oslabio za 2,9 odsto, spustivši se na nivo od 272 dinara, uz trgovanje u iznosu nešto manjem od 0,2 miliona, a pad cene od 0,7 procenata zabeležila je i Galenika Fitofarmacija, uz realizaciju vrednu 0,2 miliona dinara.

Akcije kompanije “Filip Moris” su isprometovane za 0,3 miliona dinara, po prosečnoj ceni od 3.120 dinara, što je neznatno povećanje u odnosu na prethodno trgovanje, dok je Energoprojekt Entel po nepromenjenoj ceni od 13.800 dinara, imao realizaciju malo iznad 0,3 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu učestvovali s udelom od 61,08 odsto, pri čemu u kupovini sa udelom od 37,94 procenta, a u prodaji sa 84,22 odsto.

Juče nije zabeležen promet državnih obveznica.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Fed povećao kamatnu stopu za četvrt poena
Next Dinar oslabio prema evru, srednji kurs 118,6044

You might also like

Berza

Produktna berza: Svi ugovori zaključeni uz klauzulu gratis lagera, promet 20 puta manji nego na početku žetve

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za osam puta manji u odnosu na prethodnu sedmicu, a skoro 20 manji nego na početku sezone

Berza

Evropske berze bez novih podsticaja, nafta blizu 50 dolara, pojeftinili evro i zlato

Dva značajna sastanka, OPEC-a i Evropske centralne banke, nisu pružili ništa neočekivano što bi podstaklo trgovanje na evropskim berzama zbog čega su glavni berzanski indeksi zabeležili neznatne promene vrednosti.

Svetske berze

Rast evra nakon pobede Emmanuela Macrona

Evro je zabeležio rast od 0,1 odsto nakon pobede pro-evropskog kandidata Emmanuela Macrona u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.