Bayer može da preuzme Monsanto

Bayer može da preuzme Monsanto

Evropska unija odobrila da Bayer kupi Monsanto za 66 milijardi dolara, uz uslov da se oslobodi kompanija i prava vrednosti od 7,4 milijardi dolara, kako bi se obezbedila fer konkurencija na tržištu.

Ovaj dogovor pažljivo prate rivalske kompanije i ekološke organizacije, kao i strahovanja da će se smanjiti broj jakih kompanija u prodaji semena i pesticida i da će novonastala kompanija zagušti tržište, preneo je AP.

Komesarka za konkurenciju Margret Vestager rekla je da su se dve strane dogovorile o prodaji prava u vrednosti od preko šest milijardi evra i da su time uklonjene brige EK u vezi s konkurencijom.

Monsanto je u septembru prihvatio ponudu Bayera od 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje devet milijardi dolara duga.

Vestager je rekla da bi bez dodatnih uslova dogovor Bayera i Monsanta značajno smanjio konkurenciju na tržištu i omeo inovacije.

Ona je rekla da će dogovorom biti napravljena najveća kompanija za pesticide i seme na svetu.

Direktor Bayera Verner Bauman je rekao da je odobrenje Evropske komisije “veliki uspeh” i dodao da kompanije i dalje rade s vlastima SAD oko dogovora za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine.

Izvor: GdeInvestirati/N1, Beta
Previous Ublažen rast inflacije u Britaniji
Next Fed povećao kamatnu stopu za četvrt poena

You might also like

Kompanije 0 Comments

Oglašena prodaja Jugoremedije u stečaju

Stečajni upravnik fabrike lekova Jugoremedija iz Zrenjanina oglasio je prodaju tog preduzeća javnim nadmetanjem po početnoj ceni od 1,9 milijardi dinara.

Najvažnije vesti 0 Comments

Intesa Sanpaolo preuzela dve banke za jedan evro

Italijanska vlada rešila je problem dve manje banke prepuštanjem Intesi Sanpaolo, ali po daleko višoj ceni od vlastitih predviđanja.

Kompanije 0 Comments

Twitter dodelom akcija pokušava zadržati zaposlene

Tehnološke firme u Silicijskoj dolini izložene su ratovima oko zaposlenih i pritiscima tržišta, a analitičari veruju da će i druge kompanije slediti ovakvu praksu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply