Ublažen rast inflacije u Britaniji

Ublažen rast inflacije u Britaniji

Inflacija u Velikoj Britaniji je znatno ublažila rast u februaru, prema zvaničnim staističkim podacima. 

To će, kako ocenjuje agencija AP, pomoći smanjenju pritiska na domaćinstva, budući da povećanje cena mesecima nadmašuje porast njihovih prihoda.

Britanska Kancelarija za državnu statistiku objavila je juče da je rast potrošačkih cena iznosio 2,7 odsto na godišnjem nivou u februaru, što je niže od januarskog nivoa od 3,0 procenta.

Statističari kažu da su najveći uticaj na pad stope inflacije imali transport i cene hrane, koje su porasle manje nego godinu dana ranije.

Mada je inflacija popustila, mnogi ekonomisti smatraju da će Banka Engleske ponovo povećati kamatne stope u maju, posebno nakon što je vlada u Londonu obezbedila okvirni sporazum o tranziciji u periodu kada Britanija bude napustila EU u martu sledeće godine, dodaje američka agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Konkurs za opremanje stočarskih farmi u Vojvodini
Next Bayer može da preuzme Monsanto

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Australija 25 godina ne zna za recesiju

Australijska privreda je u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležila snažan rast, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnji period bez recesije.

Makroekonomija 0 Comments

Katar poručuje: Imamo dovoljno novca da izdržimo sve

Katar ima devizne rezerve u visini 340 milijardi dolara i to bi mu moglo pomoći da prebrodi izolaciju koju mu nameću moćni arapski susedi.

Najvažnije vesti 0 Comments

Ministarstvo finansija: Suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da je prema preliminarnim rezultatima suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply