Azijske berze: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Azijske berze: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija porasle, a dolar ojačao, no trguje se oprezno dok se čekaju odluke američke centralne banke o kamatnim stopama i mogući signali o tome u koliko će navrata Fed u ovoj godini povećati cenu novca.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,5 odsto.

Kinesko tržište ponudilo je najviše optimizma pa je Hang Seng skočio 1,2 odsto, najpre na krilima nekretninskog sektora gde su kompanije objavile snaže rezultate.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je juče počela dvodnevna sednica čelnika Feda, prva koju vodi novi predsednik američke centralne banke Jerome Powell.

Očekuje se povećanje ključne kamatne stope Feda za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,5 do 1,75 odsto, što bi bilo prvo povećanje cene novca u SAD-u u ovoj godini.

Lani je Fed ključne kamate povećao u tri navrata, a ove bi godine to mogao učiniti u tri ili četiri navrata, u zavisnosti od kretanja inflacije u SAD-u.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao uoči objave odluka čelnika Feda. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 90,35 bodova, blizu najviših nivoa u tri nedelje, dok je juče u ovo doba iznosio 89,95 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Dinar oslabio, srednji kurs 118,42
Next Wall Street: Indeksi porasli zbog skuplje nafte

You might also like

Beogradska berza: Energoprojekt najviši od septembra 2008, osvojen nivo od 1.500 RSD

Poslednji trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi je obeležilo veliko trgovanje akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL), dok je indeks Belex15 nastavio silazni trend i peti dan zaredom.

Evropske berze u zelenom, jeftiniji evro, nafta i zlato

Cene akcija na evropskim tržištima kapitala i u ponedeljak su porasle podržane monetarnim merama Evropske centralne banke.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi pod pritiskom bankarskog sektora

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi blago pali u mirnom predprazničnom trgovanju, pri čemu je najveći gubitnik bio bankarski sektor.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply