Proteinskim čokoladicama do milionske zarade

Proteinskim čokoladicama do milionske zarade

Piter Rahal i njegov poslovni partner potrošili su 10.000 dolara da započnu posao sa proteinskim čokoladicama. Pet godina kasnije, svoju firmu su prodali Kelogu.

Piter Rahal pokrenuo je 2012. godine RxBar, kompaniju koja je proizvodila proteinske čokoladice poznatu po svojoj elegantnoj, minimalističkoj ambalaži. Pet godina kasnije, on i saosnivač Džared Smit prodali su svoju startap kompaniju Kelogu za 600 miliona dolara.

Zašto ste započeli posao sa hranom?

Porodica mog oca bavi se proizvodnjom sokovnih koncentrata, a majčina proizvodnjom sokova. Obe strane porodice su mi poreklom iz Libana, a mom ocu su moju majku nabacili na sahrani mog ujaka. Pokušao sam da se zaposlim u porodičnom poslu, ali zbog internih političkih razloga nije bio trenutak za to. Negde sam pročitao 2012. godine da bimi za pokretanje posla sa proteinskim čokoladicama bilo potrebno samo oko 10.000 dolara, a svaka budala može da napravi čokoladicu. Prodavali smo ih direktno teretanama i preko interneta. Džared i ja smo uložili po 5.000 dolara, a mislili smo da bi to mogao da bude posao vredan 10 miliona dolara. Prošle godine, neto prihod nam je porastao na 131 milion dolara.

Kako ste pronašli pravog kupca?

Od deset kompanija koje su se interesovale za našu kompaniju, sastali smo se sa predstavnicima četiri. Znali smo šta nećemo. Obojica smo alergični na investitore privatnog kapitala. Oni nisu tehničari. Oni bi samo da maksimizuju profit i posle da prodaju firmu. A nismo želeli ni da prodajemo deo po deo kompanije . Želeli smo da prodamo 100% naše firme, jer ceo taj proces traje predugo. Sa ljudima iz Keloga prvi put smo se sastali u martu, a prodaja nije zaključena do oktobra.

Zašto ste se odlučili za prodaju?

Nikada nismo planirali da prodamo. Onda su negde u januaru 2017. počeli da nam se javljaju potencijalni kupci. To je mene i Džareda podstaklo da popričamo o tome šta želimo da naša firma „bude kad poraste“. Na kraju krajeva, postoje dve opcije: ostati porodična firma i držati je u vlasništvu generacijama, ili je utopiti u veću organizaciju. E sad, ja imam iskustva sa nepotizmom – porodična preduzeća su komplikovana. Niko tu nije objektivan. E, mi smo baš hteli da budemo objektivni i da maksimizujemo potencijal brenda. Odlučili smo da pronađemo partnera koji nam je sličan po poslovnoj kulturi i koji ima „mišiće“ da ubrza rast naše firme.

Još uvek vodite RxBar, samo sada u okviru ogromne korporacije. Kako izbegavate da vas progutaju?

Osnovni način da zaštitimo svoju firmu je da je zaslužimo. Ako prebacimo norme, onda super, zaradili smo. Ali ako podbacimo i firma počne da propada, onda ćemo morati da se menjamo. Ako, na primer, vaš klinac ide u školu i ide mu dobro, sigurno nećete menjati tu školu. Ali ako dete počne da bleji sa lošom ekipom i da duva, prebacićete ga u drugu školu.

Izvor: GdeInvestirati/BizLife, Inc.com
Previous 25 saveta Donalda Trumpa preduzetnicima
Next Potpisivanje ugovora za koncesiju aerodroma "Nikola Tesla" u četvrtak

You might also like

Industrija 0 Comments

Simpo za dve godine izmirio stari dug od 4,85 milijardi dinara

U poslednje dve godine stare obaveze Simpa od ukupno 4,85 milijardi dinara, koje su predstavljale ogromno opterećenje za kompaniju, vraćene su, kaže generalni direktor Slađan Disić a prenose Vranjske.

Kompanija Amazon otvorila prvu prodavnicu bez redova i kasi

Čuvena kompanija za online kupovinu nedavno je predstavila “pametnu” prodavnicu Amazon Go.

Industrija 0 Comments

Ministarstvo privrede traži stečaj za Azotaru

Ministarstvo privrede predložilo je pokretanje stačajnog postupa za pančevačku “Azotaru”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply