Erste Grupa: Referentna kamata NBS ista do kraja godine

Erste Grupa: Referentna kamata NBS ista do kraja godine

Austrijska Erste grupa prognozira da će referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije do kraja 2018. biti zadržana na nivou 3,25 odsto.

“Iako pad inflacije na donju granicu ciljnog intervala NBS od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procentnih poena i nastavak apresijacijskih pritisaka mogu opravdati odluku Izvršnog odbora NBS-a da snizi referentnu kamatnu stopu na 3,25 odsto, smatramo da dodatna relaksacija monetarne politike u ovom trenutku ne može značajno uticati na kretanje inflacije”, navodi se u analizi Erste grupe.

Prema njihovim projekcijama, inflacija u Srbiji će nastaviti da se kreće blizu donje granice intervala najviše zbog učinka visoke baze i snažnijeg dinara, a ne zbog nedostatka tražnje ili strukturnog usporavanja.

“Dodatno, u uslovima visoko likvidnog bankarskog sektora, kamatnih stopa koje su već duže u padu, postojane tražnje za kreditima i ubrzanja ekonomske aktivnosti, koji će očekivano rezultirati daljim rastom plata u javnom i privatnom sektoru, smanjenje referentne kamatne stope ima ograničen doseg”, ocenjuje se u analizi.

S druge strane, prema prognozama većine analitičara, ove godine se može očekivati nešto snažnije stezanje monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama. Takode, najavljen je skori završetak programa Evropske centralne banke (ECB) kupovine obveznica što će značajno uticati na apetit investitora za hartijama od vrednosti zemalja u razvoju, pa NBS mora da čuva manevarski prostor, dodaju iz Erste grupe.

“Budući da je snažniji dinar posledica strukturnih faktora, poput rasta tražnje za dinarskim kreditima, stabilnim i relativno snažnim performansama izvoznog sektora i jačim prilivom stranih direktnih investicija, a ne toliko portfeljnih ulaganja koja su osetljivija na kretanje referentne kamatne stope, smatramo da će smanjenje kamatne stope, kao indirektna mera monetarne politike usmerena na kretanje dinara, imati ograničen doseg”. 

Na osnovu svega navedenog, Erste grupa procenjuje da će referentna kamata ostati 3,25 odsto do kraja ove godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Austrija povećala prognozu privrednog rasta
Next Azijske berze: Investitori oprezni, očekuje se da Fed poveća kamatne stope

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ubrzao privredni rast Britanije u drugom kvartalu

Britanska privreda je ubrzala rast u drugom tromesečju 2018. godine, jer je toplo vreme stimulisalo aktivnost građevinskog sektora i privatnu potrošnju.

Društvo 0 Comments

SSSS: Rast plata u Srbiji doprineo bi ekonomskom razvoju

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) upozorio je da su radnici u Srbiji potpuno osiromašeni i degradirani, da je radni angažman sve nesigurniji, a život sve nestabilniji i neizvesniji.

Saobraćaj 0 Comments

Srpski električni automobil uskoro na ulicama Beograda

Početkom jeseni na ulicama Beograda pojaviće se prvi srpski automobil na električni pogon.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply