Erste Grupa: Referentna kamata NBS ista do kraja godine

Erste Grupa: Referentna kamata NBS ista do kraja godine

Austrijska Erste grupa prognozira da će referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije do kraja 2018. biti zadržana na nivou 3,25 odsto.

“Iako pad inflacije na donju granicu ciljnog intervala NBS od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procentnih poena i nastavak apresijacijskih pritisaka mogu opravdati odluku Izvršnog odbora NBS-a da snizi referentnu kamatnu stopu na 3,25 odsto, smatramo da dodatna relaksacija monetarne politike u ovom trenutku ne može značajno uticati na kretanje inflacije”, navodi se u analizi Erste grupe.

Prema njihovim projekcijama, inflacija u Srbiji će nastaviti da se kreće blizu donje granice intervala najviše zbog učinka visoke baze i snažnijeg dinara, a ne zbog nedostatka tražnje ili strukturnog usporavanja.

“Dodatno, u uslovima visoko likvidnog bankarskog sektora, kamatnih stopa koje su već duže u padu, postojane tražnje za kreditima i ubrzanja ekonomske aktivnosti, koji će očekivano rezultirati daljim rastom plata u javnom i privatnom sektoru, smanjenje referentne kamatne stope ima ograničen doseg”, ocenjuje se u analizi.

S druge strane, prema prognozama većine analitičara, ove godine se može očekivati nešto snažnije stezanje monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama. Takode, najavljen je skori završetak programa Evropske centralne banke (ECB) kupovine obveznica što će značajno uticati na apetit investitora za hartijama od vrednosti zemalja u razvoju, pa NBS mora da čuva manevarski prostor, dodaju iz Erste grupe.

“Budući da je snažniji dinar posledica strukturnih faktora, poput rasta tražnje za dinarskim kreditima, stabilnim i relativno snažnim performansama izvoznog sektora i jačim prilivom stranih direktnih investicija, a ne toliko portfeljnih ulaganja koja su osetljivija na kretanje referentne kamatne stope, smatramo da će smanjenje kamatne stope, kao indirektna mera monetarne politike usmerena na kretanje dinara, imati ograničen doseg”. 

Na osnovu svega navedenog, Erste grupa procenjuje da će referentna kamata ostati 3,25 odsto do kraja ove godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Austrija povećala prognozu privrednog rasta
Next Azijske berze: Investitori oprezni, očekuje se da Fed poveća kamatne stope

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Spoljnotrgovinska razmena Srbije porasla 7,8 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za 11 meseci 2016. godine iznosila je 31,16 milijardi dolara, što je porast od 7,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je

Makroekonomija 0 Comments

Završen samit G7 : Rast svetske ekonomije najveći prioritet

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) istakli su na kraju dvodnevnog samita u Japanu rast svetske ekonomije kao prioritet i ukazali na rizike izlaska Velike Britanije iz Evropske

Kompanije 0 Comments

Beko nastavilja prodaju imovine, dug poveriocima 63 miliona evra

Biznismen Milan Beko po treći put pokušava da nađe kupca za imovinu “Luke Beograd” kako bi vratio dug bankama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply