Nastavljena negativna serija na azijskim berzama

Nastavljena negativna serija na azijskim berzama

Na većini azijskih berzi u petak su cene akcija pale, kao i S&P 500 indeks na Wall Streetu dan pre, jer ulagače zabrinjava haos u vladi predsednika SAD-a Donalda Trumpa i mogućnost trgovinskog rata nakon najava carina na uvoz u SAD.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,2 %.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oslabio 0,5 %, dok su cene akcija u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 0,4 %. U Australiji i Južnoj Koreji indeksi su blago porasli.

Na azijskim berzama vlada oprez jer je juče na Wall Streetu S&P 500 indeks skliznuo četvrti dan zaredom, što nije zabeleženo od decembra.

To je posledica novih političkih problema predsednika Trumpa, nakon što je New York Times izvestio da je posebni tužitelj Robert Mueller izdao sudski nalog za dokumente koji se odnose na Trumpove poslove.

Washington Post je izvestio da je Trump odlučio da otpusti savetnika za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera.

Te su vesti došle samo nekoliko dana nakon nedavnog odlaska dva ključna zvaničnika iz Trumpove vlade, državnog sekretara Rexa Tillersona i glavnog ekonomskog savetnika Garyja Cohna, što ukazuje na nesuglasice u Beloj kući.

Zajedno s nedavnim Trumpovim porukama kako namerava da uvede nove carine na uvoz kineskih proizvoda, te su vesti izazvale strahove da se njegova vlada pojačano usmerava na protekcionizam.

“Napetosti u trgovinskim odnosima rastu. Iduće nedelje bismo mogli da saznamo nove detalje Trumpovih planova o carinama na uvoz kineskih proizvoda, a zbog toga bi neki sektori mogli biti žrtve”, kaže Norihiro Fujito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Američka vlada pritiska Kinu kako bi se smanjio njen trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je polovinom nedelje Bela kuća. Trump razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda, a usmeriće se najviše na tehnološki i telekomunikacioni sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za veš, a nedavno i na čelik i aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

“Čini se da je Trumpu preostala samo politika “Prvo Amerika” za povećanje njegove popularnosti i mogući reizbor. Teško je za očekivati da će političke nesigurnosti uskoro nestati”, kaže Hiroko Iwaki, analitičarka u kompaniji Mizuho Securities.

A cene nafte su stabilne, nakon što je juče Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da bi ove godine mogla porasti potražnja za ′crnim zlatom′, ali i upozorila da proizvodnja raste bržim tempom.

Jutros se cena barela na londonskom tržištu kreće oko 65,10 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 64,90 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je nadoknadio deo gubitaka od prethodnih dana. Jutros se njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 90,08 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 89,65 bodova.

Cena američke valute prema japanskoj kreće se jutros oko 105,90 jena, kao i juče u ovo doba.

No, dolar je ojačao prema evropskoj valuti, pa je kurs evra skliznuo s jučerašnjih 1,2380 na 1,2305 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: S&P 500 skliznuo četvrti dan zaredom
Next Bizlink otvara novi pogon u Prokuplju, posao za još 450 radnika

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale, dolar zabeležio rast

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, dok je dolar ojačao nakon što je američki Fed objavio planove o smanjenju bilansa i signalizovao da bi do kraja godine mogao još jednom

Beogradska berza: Obveznice podigle promet, Energoprojekt najtrgovaniji

Blagi rast beogradskog tržišta akcija nastavljen je i u utorak, drugi dan zaredom, dok je ukupan promet u trgovanju bio odličnih 1,3 miijarde RSD (10,6 miliona EUR), zahvaljujući državnim obveznicama.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Pad Dow Jonesa s rekordnog nivoa

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago pale, pri čemu je Dow Jones indeks pao s rekordnog nivoa, jer su ulagači bili oprezni uoči govora predsednika SAD-a Donalda

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply