Wall Street pao treći dan zaredom zbog straha od trgovinskog rata

Wall Street pao treći dan zaredom zbog straha od trgovinskog rata

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale treći dan zaredom jer je najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD podstakla strahove ulagača od izbijanja trgovinskog rata, što bi povećalo troškove američkih kompanija i naštetilo njihovoj prodaji u inostranstvu.

Dow Jones je srezan 1 %, na 24,758,12 bodova, S&P 500 je izgubio 0,6 % i pao na 2.749,48 bodova dok je Nasdaq je pao 0,2 %, na 7.496,81 bod.

Američka vlada Donalda Trumpa pritiska Kinu kako bi se smanjio njen trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u sredu Bela kuća.

Trump razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda, a usmeriće se najviše na tehnološki i telekomunikacioni sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za pranje veša, a nedavno i na čelik te aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

Kako je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata završila, vesti iz Washingtona još su značajnija za tržište, kažu analitičari.

“U razdoblju smo kada više nema puno dobrih vesti. Stoga moguće posledice uvođenja carina pritiskaju tržište”, kaže Brad McMillan, direktor u kompaniji Commonwealth Financial Network.

Među najvećim gubitnicama juče je bila akcija Boeinga, s padom cene za 2,5 %, jer bi uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma povećalo troškove nabave sirovina tom proizvođaču aviona. Isto tako, ta je kompanija posebno ranjiva zbog mogućih protivmera.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Danas je Svetski dan zaštite potrošača
Next Azijske berze: Pad indeksa, ulagači se plaše trgovinskog rata

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Polovičan učinak indeksa na kraju nedelje

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao novi najviši nivo u istoriji, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih nivoa zbog pada cena akcija u tehnološkom sektoru.

Azijske berze skočile zajedno sa evrom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, zahvaljući rastu evropskih i američkih berzi, iako je italijanski premijer Matteo Renzi najavio ostavku nakon poraza na referendumu o ustavnim reformama.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Rudarski sektor pritisnuo indekse

Na evropskim berzama u sredu su cene akcija pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pada cena sirovina. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply