Wall Street pao treći dan zaredom zbog straha od trgovinskog rata

Wall Street pao treći dan zaredom zbog straha od trgovinskog rata

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale treći dan zaredom jer je najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD podstakla strahove ulagača od izbijanja trgovinskog rata, što bi povećalo troškove američkih kompanija i naštetilo njihovoj prodaji u inostranstvu.

Dow Jones je srezan 1 %, na 24,758,12 bodova, S&P 500 je izgubio 0,6 % i pao na 2.749,48 bodova dok je Nasdaq je pao 0,2 %, na 7.496,81 bod.

Američka vlada Donalda Trumpa pritiska Kinu kako bi se smanjio njen trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u sredu Bela kuća.

Trump razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda, a usmeriće se najviše na tehnološki i telekomunikacioni sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za pranje veša, a nedavno i na čelik te aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

Kako je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata završila, vesti iz Washingtona još su značajnija za tržište, kažu analitičari.

“U razdoblju smo kada više nema puno dobrih vesti. Stoga moguće posledice uvođenja carina pritiskaju tržište”, kaže Brad McMillan, direktor u kompaniji Commonwealth Financial Network.

Među najvećim gubitnicama juče je bila akcija Boeinga, s padom cene za 2,5 %, jer bi uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma povećalo troškove nabave sirovina tom proizvođaču aviona. Isto tako, ta je kompanija posebno ranjiva zbog mogućih protivmera.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Danas je Svetski dan zaštite potrošača
Next Azijske berze: Pad indeksa, ulagači se plaše trgovinskog rata

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Valutna tržišta: Skok turske lire nakon referendumskih rezultata

Turska lira je u ponedeljak ojačala nakon što su građani juče na referendumu podržali ustavne promene koje daju veća ovlaštenja predsedniku države.

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar pao

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada cena akcija na Wall Streetu, dok podršku tržištima pružaju naznake jačanja kineske ekonomije.

Planinka kupuje sopstvene akcije po 25.000 dinara

Kuršumlijska Planinka saopštila je da će ponovo sticati sopstvene akcije, a ponuda upućena akcionarima je otvorena zaključno sa 22. julom, prenosi Wisebroker.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply