Ana Brnabić: BDP u januaru bio 4,2 odsto

Ana Brnabić: BDP u januaru bio 4,2 odsto

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je 2018. godina jako dobro krenula i da je prema obrađenim podacima u januaru bruto društveni proizvod iznosio 4,2 odsto.

“Mi završavamo prvi kvartal u martu za sada imamo tacne podatke iz januara 2018. Krenulo je jako dobro, to pred nas postavlja nova očekivanja. Mi imamo bruto društveni proizvod u januaru 4,2 odsto, a za ovu godinu smo planirali 3,5 posto”, rekla je Brnabićeva za TV Pink.

“Od Republičkog zavoda za statistiku dobili smo podatke da je ukupna spoljna trgovinska razmena 21,6 posto veća u odnosu na januar prošle godine, tako da odličan januar da nastavimo i svaki dan dajemo sve od sebe kako bi ovakve trendove nastavili, jer su to veoma značajni pomaci za Srbiju”, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, javni dug je sada na oko 57 posto, a cilj je da u perspektivi bude ispod 45 posto, kada bi Srbije postala potpuno stabilna.

Brnabićeva je istakla da je u prethodnoj godini 900 miliona evra izvoz iz IT sektora, čime je premašio tradicionalne grane, poljoprivredu, drvnoprerađivačku industriju, i postao stvarno jak sektor, sa jakim rastom.

“Predsednik Vučić je postavio cilj od milijardu i 500 miliona evra do 2022. godine, kada je napravljen ministarski IT savet. Tada je rečeno da to nije realno, ali mi ovaj najnoviji trend pokazuje da ćemo mi čak i pre 2022. dostići taj cilj ako ovako nastavimo”, rekla je predsednica vlade.

Prema njenim rečima, i dolazak u Srbiju nemačkog Kontinentala sa istraživačkim i razvojnim centrom pokazuje koliko mi imamo potencijala i to se sve spaja u sliku koja veoma dobro izgleda.

Brnabićeva je ukazala i na značaj kreativne industrije, navodeći da je u ovom trenutku peta najveća grana koja doprinosi rastu i da u 65 posto kompanija u tom sektoru rade mladi ljudi između 25 i 44 godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug, Pink
Previous Azijske berze: Pad indeksa, ulagači se plaše trgovinskog rata
Next Republički Geodetski zavod zapošljava, prijavite se

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Snižen kreditni rejting Brazila

Agencija Fitch snizila je u četvrtak, zbog oštrije recesije i političke nesigurnosti Kreditni rejting Brazila, s BB%2B na BB.

Makroekonomija 0 Comments

Poskupljenje svinjetine gura inflaciju u Srbiji za 0,32 do 0,56 odsto

Poskupljenje svežeg svinjskog mesa moglo bi da pogura inflaciju za 0,32 do 0,56 odsto, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, dodajući da bi, ukoliko se to dogodi, međugodišnja inflacija

Najvažnije vesti 2 Comments

Mid Europa sprovodi prinudan otkup akcija konditora Bambi

Privatni investicioni fond Mid Europa sprovešće prinudan otkup preostalih akcija požarevačkog konditora Bambi.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply