Azijske berze: Indeksi pali nakon Trumpove najave novih carina

Azijske berze: Indeksi pali nakon Trumpove najave novih carina

Na azijskim berzama su u sredu indeksi pali, kao i kurs dolara, jer je ulagače zabrinula najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD, što bi moglo izazvati protivmere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,7 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo je 0,7 %, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,4 %.

Azijske berze su pod pritiskom jučerašnjeg pada cena akcija na Wall Streetu, drugi dan zaredom, što je posledica vesti da je predsednik SAD-a Donald Trump otpustio šefa diplomatije Rexa Tillersona, a da će na njegovo mesto doći sadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo.

Ta je smena dosad najveća promena u Trumpovoj administraciji i poslednja u nizu kakav dosad nije zabeležen. Od kada je na početku 2017. Trump stupio u Belu kuću, iz njegove je administracije otišlo 35 zvaničnika.

Tržišta su dodatno pod pritiskom zbog vesti da Trump namerava da uvede carine na uvoz 60 milijardi dolara vredne kineske robe, a usmeriće se prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacione sektore.

Zbog toga je jutros tehnološki sektor na gubitku oko 0,5 %, pri čemu su cene akcija velikih azijskih kompanija, kao što su LG Display, Tencent Holdings i Taiwan Semiconductor, pale više od 1 %.

“Široki globalni trgovinski rat malo je verovatan, no s druge strane, neće biti ni puno mira na trgovinskom frontu. Glavni je rizik trgovinski rat SAD-Kina”, kaže Shane Oliver, glavni ekonomista u AMP-u.

Ulagači su već ionako zabrinuti zbog uvođenja carina na uvoz čelika i aluminijuma u SAD, što je nedavno izazvalo burne reakcije mnogih država i najavu protivmera.

Ostaje za videti kako će teći pregovori o tom pitanju i kako će druge zemlje reagovati na Trumpov protekcionizam.

S druge strane, podršku tržištima pružili su bolji nego što se očekivalo podaci iz kineske ekonomije, koji ukazuju na ubrzanje rasta.

“Poslednji pokazatelji iz Kine su vrlo ohrabrujući. Ekonomija je dobro pozicionirana za slučaj rasta carina na izvoz u SAD”, kaže Craig James, ekonomista u kompaniji CommSec.

Negativno na tržišta utiče pad cena nafte. Jutros se cena barela na američkom tržištu kreće oko 60,75 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 61,20 dolara. Na londonskom tržištu barel je pojeftinio s jučerašnjih 64,75 na 64,55 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je oslabio treći dan zaredom zbog nesigurnosti na svetskim finansijskim tržištima jer ulagači sumnjaju da bi se političari koji zagovaraju protekcionizam mogli poslužiti i slabljenjem valute kao trgovinskim oružjem.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 89,56 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 89,89 bodova.

Pritom se cena američke valute prema japanskoj kreće oko 106,40 jena, kao i juče u ovo doba.

No, dolar je oslabio prema evropskoj valuti, pa je kurs evra dostigao 1,2405 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,2335 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar danas slabiji prema evru, srednji kurs 118,2001
Next Beogradska berza: NIS najtrgovaniji, indeksi u plusu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama se u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči poruka centralnih banaka sledećih dana, koje bi mogle znatno uticati na smer tržišta.

Dinar miruje prema evru, NBS i danas intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu

Vrednost dinara prema evru u četvrtak će biti približna današnjoj i zvanični srednji kurs će iznositi 123,8923 dinara za evro.

Svetske berze 0 Comments

Bitcoin prekoračio 7.000 dolara

Digitalna valuta bitcoin u četvrtak je prvi puta prekoračila nivo od 7.000 dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply