Ovo su najveći investitori na svetu

Ovo su najveći investitori na svetu

Veliki upravljači novcem su kao rok zvezde finansijskog sveta.

Najveći investitiori su uspeli da zarade ogromna bogatstva od svog uspeha i u mnogim slučajevima su pomogli milionima drugih da postignu slične poduhvate.

Ovi investitori se u velikoj meri razlikuju u strategijama i filozofijama koje su primenjivali na njihovo poslovanje; neki su došli do novih i inovativnih načina da analiziraju svoje investicije, dok su drugi odabrali oslanjanje skoro u potpunosti na sopstveni instikt. Momenat u kojem se oni ne razlikuju međusobno, je njihova sposobnost da dosledno pobeđuju tržište.

Foto: MoneyWeek

Foto: MoneyWeek

Benjamin Graham

Benjamin Graham se odlikovao kao investicioni menadžer i finansijski edukator. Autor je, između ostalog, dva investiciona klasika od neuporedivog značaja (Security Analysis -1934 i The Intelligent Investor -1949). Takođe je univerzalno prepoznat kao otac dve osnovne investicione discipline – sigurnosne analize i vrednosti investiranja, piše Investopedia.

Suština njegovog ulaganja je da svaka investicija vredi znatno više nego što investitor mora platiti za to. Verovao je u temeljnu-fundamentalnu analizu, i tražio je kompanije sa jakim bilansima, ili one sa malim dugom, iznad prosečne profitne marže i velikim novčanim tokovaima.

Foto: Crossing Wall Street

Foto: Crossing Wall Street

John Templeton

Jedan od naboljih i napoznatijih kritičara opšte važećeg mišljenja prošlog veka, rečeno je za John Templeton-a koji je ,,kupovao nisko tokom depresije, prodavao visoko tokom internet buma i napravio nešto više od nekoliko dobrih poziva između njih.” On je stvorio neke od najvećih i najuspešnijih međunarodnih fondova. Prodao je svoje Templeton fondove 1992. Frenklin grupi (Franklin Group). 1999. magazin Money ga je nazvao ,,verovatno najvećim svetskim berzanskim igračem veka.” Kao britanski državljanin koji živi na Bahamima, odlikovan je od strane kraljice Elizabete II zbog brojnih dostignuća.

Thomas Rowe Price, Jr.

Thomas Rowe Price, Junior, se smatra ,,ocem rastućih ulaganja”. On je godine formiranja proveo u borbi sa periodom Velike depresije, a lekcija koju je iz tog perioda naučio nije da ostane izvan uloga, već da ih prihvati. Cena gleda na finansijska tržišta kao na cikličnu pojavu. Kao ,,protivnik gomile”, on je investirao u dobre kompanije dugoročno, što je u tom trenutku bilo krajnje neuobičajeno. Njegova investiciona filozofija je bila da investitori moraju staviti više fokusa na pojedinčano pikirane uloge. Disciplina, proces, konzistentnost i fundamentalna istraživanja postali su osnova za njegovu uspešnu investicionu karijeru.

Foto: LYNX Beleggen

Foto: LYNX Beleggen

John Neff

John Neff se priključio kompaniji Wellington Management Co. 1964. godine i ostao u kompaniji više od 30 godina, upravljajući sa tri fonda. Njegova preferirana investiciona taktika uključivala je ulaganje u popularne industrije putem indirektnih puteva i smatrao se vrednim investitorom jer se fokusirao na kompanije sa niskim odnosima P/E i jakim dividendnim prinosima. Nakon toga upravljao je kompanijom Windsor Fund , 31 godinu (do 1995. godine) i zaradio povrat od 13,7% nasuprot 10,6% za index S&P500 u istom vremenskom periodu. To predstavlja dobit koja je veća 55 puta od početne investicije napravljene 1964. godine.

Jesse Livermore

Jesse Livermore nije imao nikakvog formalnog obrazovanja ili iskustva u trgovanju akcijama. Bio je čovek kog je krasilo samopouzdanje i koji je učio kako od onih koji su njega pobeđivali, tako i od gubitnika, koje je on pobeđivao. Ovi uspesi i neuspesi su mu pomogli u tome da se njegove ideja o trgovanju i danas mogu naći na celom tržištu. Livermore je počeo da trguje za sebe još u ranim tinejdžerskim godinama, a do petnaeste godine napravio je dobitak od preko 1.000 dolara, što je tada predstavljao prilično veliki iznos. Tokom narednih nekoliko godina kladio se na takozvane ,,bucket shops”.

Foto: Advisor Analyst

Foto: Advisor Analyst

Peter Lynch

Peter Lynch je upravljao fondom Fidelity Magellan od 1977. do 1990. godine. Tokom tog perioda imovina fonda porasla je sa 20 miliona na 14 milijardi dolara. Što je još važnije, Lynch je, navodno, pobedio S&P 500 Index u 11 od tih 13 godina, postigavši godišnji prosek povrata od 29%. Često se opisuje kao ,,kameleon”, prilagođavao se svakom načinu/stilu ulaganja u to vreme. Ali, kada je dolazilo do momenata biranja tačno određenih pozicija za ulaganje, uvek je birao ono što je vrlo dobro znao i/ili bi mogao lako razumeti.

Foto: indianexpress.com

Foto: indianexpress.com

George Soros

Kao investitor, Soroš je bio špekulator, pravio je velike opklade na kretanje finansijskih tržišta. 1973. osnovao je kompaniju Soros Fund Management, koja je na kraju evoluirala u poznati Quantum Fund. Već skoro dve decenije vodi ovaj agresivan i uspešan hedž fond (Hedge Fund), koji je realizovao povrat veći od 30% godišnje, a dva puta je objavljivao godišnje dobitke sa uspehom većim od 100%.

foto: Huffington Post

foto: Huffington Post

Warren Buffett

Nazvan kao ,,Prorok iz Omahe”, Warren Buffett se smatra jednim od najuspešnijih investitora u istoriji. Prateći principe koje je postavio Bendžamin Grem, on je nakupio višemilionsko bogatstvo uglavnom kroz kupovinu akcija i kompanija posredstvom Berkshire Hathaway-a. Oni koji su investirali 10 hiljada dolara u Berkshire 1965. godine, danas su iznad 50 miliona.  Buffett-ov stil ulaganja – discipline, strpljenja i vrednosti dosledno je nadmašivao tržište decenijama.

John (Jack) Bogle

John (Jack) Bogle je osnovao kompaniju ,Vanguard Group zajednički fond 1974. i postao je jedan od najvećih i najcenjenijih sponzora fondova. Bio je pionir u zajedničkom fondu koji nije imao opterećenje i zagovarao je niskobudžetni indeks koji investira za milione investitora. On je stvorio i predstavio prvi indeksni fond, ,,Vangard 500″, 1976. godine. Njegova filozofija investiranja  zagovara obezbeđivanje povrata na tržištu, ulaganjem u objedinjene fondove širokog spektra, koji su bez opterećenja i koje karakterišu niski troškovi, niski promet i pasivno upravljanje.

Foto: CNBC.com

Foto: CNBC.com

Carl Icahn

Carl Icahn je aktivist i investitotor koji koristi vlasničke pozicije u javnim preduzećima kako bi primenio promene kojima bi povećao vrednost svojih akcija. On je započeo svoje ozbiljnije korporativne aktivnosti krajem sedamdesetih godina i pogodio velike lige sa svojim neprijateljskim preuzimanjem TWA 1985. Najpoznatiji je zbog ,,Icahn Lift”-a. Ovo je fraza sa Volstrita koja opisuje napredovanje akcija kompanija koje se obično dešava kada Carl Icahn počinje da kupuje akcije kompanije, za koju veruje da se loše upravlja njome.

Vilijam H. Gros

Smatran ,,kraljem obveznica”, Vilijam H. Gros je vodeći svetski menadžer fondova obveznica. Kao osnivač i generalni direktor porodične fondacije PIMCO, on i njegov tim imaju više od 600 milijardi dolara u imovini sa fiksnim prihodom. 1996. Gros je bio prvi portfolio menadžer koji je ušao u Fixed-Income Analyst Society Inc. kuću slavnih za doprinos unapređenju analize obveznica i portfelja.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Turci sve češće otvaraju firme i kupuju nekretnine u Crnoj Gori
Next Dinar bez promene, srednji kurs 118,0546

You might also like

Društvo 0 Comments

MAT: Nezaposlenost smanjena na 13,8 odsto

Saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu su danas saopštili da je u trećem kvartalu 2016. godine stopa nezaposlenosti u Srbiji pala na 13,8 odsto, a od 450.000 nezaposlenih dve trećine posao traži duže

Kompanije 0 Comments

Miodrag Kostić želi da preuzme Mercator-S

Miodrag Kostić koji je do sada u Sloveniji investirao velika sredstva u nekretnine, turističku industriju i bankarstvo, zanima se i za kupovinu Mercatora-S, maloprodajnog lanca posrnulog Agrokora u Srbiji, ključne kompanije

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Raspisan tender za RTB Bor

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za izborstrateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen Bor, a rok za podnošenje prijava je 20. avgust.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply