Jason Bloomberg: Kriptovalute su pretnja, treba ih zabraniti

Jason Bloomberg: Kriptovalute su pretnja, treba ih zabraniti

Vodeći informatički stručnjak Jason Bloomberg objavio je u Forbesu članak u kome je upozorio da je ilegalno trgovanje kriptovalutama najveća pretnja 2018. godine i da ih treba zakonom zabraniti.

“Prošle sedmice napisao sam članak o ilegalnom trgovanju kriptovalutama – o tome kako hakeri ugrađuju softver za transakcije kriptovaluta u poslovne mreže, lične računare i druge naprave. Pokušao sam podići uzbunu i nazvao to najvećom pretnjom 2018. godine. Nisam otišao dovoljno daleko”, piše Bloomberg u novom članku za Forbes.

Nakon dužeg razmišljanja, Bloomberg je došao do zaključka da je ilegalno trgovanje kriptovalutama toliko zastrašujuće da bi sve kriptovalute trebalo ukinuti.

“Ovakve vrste napada mogu se toliko brzo proširiti da mogu preuzeti računare, mreže i baze podataka širom sveta. Moje mišljenje je da tehnologije za prevenciju ili ublažavanje ove podmukle infekcije nikada neće dovoljno dobro funkcionisati. Postoji samo jedan način za savladavanje zveri: Moramo zakonom zabraniti sve kriptovalute koje postoje”, piše Bloomberg.

Jedan od razloga zašto je područje kriptovaluta toliko podložno ilegalnom trgovanju je ideja trgovanja bez dozvole. Ukratko, to znači da bilo ko na internetu može poslovati kriptovalutama, prodavati ih, kupovati ili rudariti, stvarati pomoću posebnog softvera.

“Problem u poslovanju bez dozvole je u tome što ništa ne može zaustaviti kriminalce u trgovanju i stvaranju kriptovaluta. Naravno, nisu svi koji stvaraju kriptovalute kriminalci, ali mnogi učestvuju u ilegalnim aktivnostima kao što su izbegavanje plaćanja poreza, pranje novca ili finansiranje terorizma. Međutim, najstrašnija od svih kriminalnih aktivnosti je ilegalno stvaranje kriptovaluta”, piše Bloomberg.

Ako je samo jedna osoba u lancu kriminalac, svi učestvuju u kriminalnoj aktivnosti.

“Hakovanje naših računara je vrlo lako – potrebna je samo jedna žrtva, jedna poseta zloćudnoj stranici, jedno preuzimanje lažne aplikacije s interneta i bam! – haker je unutra”, piše on.

Dok se stručnjaci za sajber-sigurnost bore protiv tipičnih hakerskih napada, softver za stvaranje kriptovaluta tehnički nije zloćudan i može se ugraditi u svaki računar. Dok god to računar ima pristup internetu, hakeri koji su ugradili softver mogu neometano poslovati kriptovalutama, smatra Bloomberg.

“Najopasniji aspekt ilegalnog stvaranja kriptovaluta je što se može odvijati u nedogled. Na kraju krajeva, hakeri ništa ne kradu osim malo struje. U ovom svetu punom strašnijih pretnji, stvaranje kriptovaluta će uvek biti na kraju lestvice prioriteta. Dok potpuno ne sruši cele mreže”, upozorava Bloomberg.

Tela za regulaciju širom sveta bore se protiv pranja novca pravilom da kompanije treba da znaju s kim posluju, što bi u teoriji trebalo da smanji izglede za kriminalne aktivnosti. Bilo bi logično primeniti isto pravilo na poslovanje kriptovalutama. Međutim, ono ne može funkcionisati u sistemu poslovanja bez dozvole, ističe Bloomberg.

“Kada izvršite transakciju bitkoinom, ko je zapravo sprovodi? To nije ni trgovac, ni berza, ni rudar koji je za to nagrađen. To je svaka osoba u lancu, jer tako funkcioniše poslovanje. Istina je da samo jedan rudar biva nagrađen, ali transakcija je zabežena kod svake osobe u lancu”, objašnjava Bloomberg i upozorava:

“Stoga, ako je samo jedan od trgovaca kriptovalutom kriminalac, vi svakom transakcijom te kriptovalute podržavate kriminalnu aktivnost. I verujte, broj kriminalaca koji posluju kriptovalutama raste iz dana u dan.” 

Bloomberg zaključuje da svetu kriptovaluta preostaju dve opcije: uvođenje poslovanja uz dozvolu ili potpuno ukidanje kriptovaluta: “Uživajte u svetu trgovanja kriptovalutama bez dozvole dok možete, jer su mu dani odbrojani”, upozorio je Bloomberg.

Izvor: GdeInvestirati/N1, FoNet
Previous Ponovo oglašena prodaja zgrade Rada u Beogradu
Next Avio karte za liniju Beograd-Teheran rasprodate do juna

You might also like

Tema dana 0 Comments

Nastavljen rast cena akcija na svetskim berzama

Cene akcija na svetskim berzama porasle su drugu nedelju uzastopno, pri čemu su sva tri indeksa američkih berzi zabeležila rekordne nivoe.

Beogradska berza: Dominirao Energoprojekt Entel

Indeksi Beogradske berze završili su danas trgovanje sa mešovitim rezultatom, a na tržištu akcija je najveće interesovanje investitora vladalo za hartijama preduzeća Energorpojekt Entel.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze skočile, rezultati kompanija dobri

Na evropskim berzama su u četvrtak ujutro cene akcija porasle, ponajviše zahvaljujući dobrim vestima iz kompanija i oporavku cena nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply