Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da carine na uvoz čelika i aluminijuma u SAD neće izazvati trgovinske ratove, a pozitivno na tržišta utiče i smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,6 %. Nikkei 225 podignut je 0,3 % iako je u jedfnom trenutku bio u plusu od čak 2 %. Korejski Kospi je takođe korigovan u drugom delu trgovine, ali je ipak zaključio u plusu od 1 %.

Američki predsednik Trump juče je potpisao objavu o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminijuma od 10 %, što će stupiti na snagu za 15 dana. No, objavljeno je i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručeno je, takođe, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina.

Evropska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminijum, kazala je poverenica Evropske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, takođe je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina, dok je Kina još pre Trumpove objave poručila da se odlučno protivi carinama i da one ozbiljno utiču na normalan poredak u međunarodnoj trgovini.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street porastao, Trump objavio carine
Next AIK banka bez dozvole NBS za preuzimanje Gorenjske banke

You might also like

Wall Street pod pritiskom trgovinskih napetosti SAD-a i Kine

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale jer su ponovo izbile zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, dok je podršku tržištu pružila odluka Feda da

Najvažnije vesti 0 Comments

Geopolitičke tenzije i Trampove izjave oslabile dolar

Američki dolar je prošle nedelje oslabio u korpi najvažnijih valuta u svetu jer su geopolitičke tenzije podstakle tražnju za investicijama koje se smatraju bezbednijim, poput japanskog jena.

Oštar pad azijskih indeksa

Na azijskim berzama su indeksi oštro pali, kao i na Wall Streetu krajem prošle nedelje, što je posledica strahova ulagača od jačanja inflacije i stezanja monetarne politike centralnih banaka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply