Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da carine na uvoz čelika i aluminijuma u SAD neće izazvati trgovinske ratove, a pozitivno na tržišta utiče i smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,6 %. Nikkei 225 podignut je 0,3 % iako je u jedfnom trenutku bio u plusu od čak 2 %. Korejski Kospi je takođe korigovan u drugom delu trgovine, ali je ipak zaključio u plusu od 1 %.

Američki predsednik Trump juče je potpisao objavu o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminijuma od 10 %, što će stupiti na snagu za 15 dana. No, objavljeno je i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručeno je, takođe, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina.

Evropska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminijum, kazala je poverenica Evropske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, takođe je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina, dok je Kina još pre Trumpove objave poručila da se odlučno protivi carinama i da one ozbiljno utiču na normalan poredak u međunarodnoj trgovini.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street porastao, Trump objavio carine
Next AIK banka bez dozvole NBS za preuzimanje Gorenjske banke

You might also like

Dinar ojačao, NBS i danas intervenisala na deviznom tržištu

Vrednost nacionalne valute prema evru porasla je 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za petak iznosi 122,8857 dinara za jedan evro.

Azijske berze pale, evro jači

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale jer je ulagače obeshrabrio loš dan na Wall Streetu, dok je evro ojačao nakon poruka iz Evropske centralne banke da bi ove godine

Ruda gvožđa dobija zlatni sjaj

Cena rude gvožđa u ponedeljak je porasla za 20 odsto, odnosno 10,70$, na 64,20 dolara po toni, najviši nivo od sredine juna 2015.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply