Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da carine na uvoz čelika i aluminijuma u SAD neće izazvati trgovinske ratove, a pozitivno na tržišta utiče i smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,6 %. Nikkei 225 podignut je 0,3 % iako je u jedfnom trenutku bio u plusu od čak 2 %. Korejski Kospi je takođe korigovan u drugom delu trgovine, ali je ipak zaključio u plusu od 1 %.

Američki predsednik Trump juče je potpisao objavu o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminijuma od 10 %, što će stupiti na snagu za 15 dana. No, objavljeno je i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručeno je, takođe, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina.

Evropska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminijum, kazala je poverenica Evropske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, takođe je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina, dok je Kina još pre Trumpove objave poručila da se odlučno protivi carinama i da one ozbiljno utiču na normalan poredak u međunarodnoj trgovini.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street porastao, Trump objavio carine
Next AIK banka bez dozvole NBS za preuzimanje Gorenjske banke

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze zabeležile rast na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, nakon prošlonedeljnog pada, jer su ulagači odahnuli zahvaljujući slabljenju napetosti u vezi Severne Koreje.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze stabilne, dolar u blagom usponu

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, a podršku tržištima pružaju solidni ekonomski pokazatelji i rast cena nafte.

Svetske berze 0 Comments

Mogući izbori u Italiji podižu vrednost zlata

Politika je ta koja najčešće određuje dinamiku i smerove na tržištu kapitala.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply