Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Azijske berze porasle drugi dan zaredom

Na azijskim berzama su u petak cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da carine na uvoz čelika i aluminijuma u SAD neće izazvati trgovinske ratove, a pozitivno na tržišta utiče i smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,6 %. Nikkei 225 podignut je 0,3 % iako je u jedfnom trenutku bio u plusu od čak 2 %. Korejski Kospi je takođe korigovan u drugom delu trgovine, ali je ipak zaključio u plusu od 1 %.

Američki predsednik Trump juče je potpisao objavu o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminijuma od 10 %, što će stupiti na snagu za 15 dana. No, objavljeno je i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručeno je, takođe, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina.

Evropska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminijum, kazala je poverenica Evropske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, takođe je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina, dok je Kina još pre Trumpove objave poručila da se odlučno protivi carinama i da one ozbiljno utiču na normalan poredak u međunarodnoj trgovini.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street porastao, Trump objavio carine
Next AIK banka bez dozvole NBS za preuzimanje Gorenjske banke

You might also like

Kako da zaradite na akcijama tokom Olimpijskih igara u Riju

Obimna akademska istraživanja pokazuju korelaciju između kretanja akcija na berzama i rezultata međunarodnih sportskih događaja. Šta se dešava sa akcijama dok ljudi masovno prate velike sportske događaje?

Evropske berze: Cene akcija pale, evro oslabio, cene nafte porasle

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oslabile, a pod najvećim pritiskom je bio turistički sektor nakon smrtonosnog napada u Francuskoj u kojem su ubijene 84, i ranjene 202

Tema dana 0 Comments

Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu

Vrednost australijskog dolara pala je prema američkom više od jedan odsto nakon što je Centralna banka Australije (RBA) neočekivano snizila kamatne stope, prvi put u godinu dana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply